Förberedelser

Först och främst - tack!!! Vad snällt och lydigt ni kommenterar =) Alla ni som vi känner - jätteroligt att få lite kontakt. Alla ni som vi inte känner - jätteroligt att få veta vilka som läser om oss.

Dagen har flutit på i lugn och ro. Sandlådan på förmiddagen och poolen på eftermiddagen. Ni som känner oss väl vet vilka poolälskare vi är. Vi skulle kunna ligga där, läsa och gotta oss varenda dag. Idag låg jag och lyssnade på ljudbok och höll koll på Ida som lekte i sin lilla pool - mysigt!!! När vi legat där ett tag kom kompisarna och vi fick ännu roligare =) Det är ganska folktomt vid poolen så man kan få ha de för sig själv långa stunder. Vårt lilla gäng fyller dock upp det lilla området ganska bra.

Nu förbereder vi för fullt inför den stora dagen på fredag. Ida fyller ett helt år =) Vi ska försöka åstadkomma en tårta, det är intressant när ingredienserna inte smakar som hemma men vi ska provbaka, alltid finns det nån som vill äta upp försöken (om de smakar gott förstås).

Vi förbereder också inför lilla mormors ankomst. Idag har vi bokat safari. Vi kommer att åka ut tidigt på morgonen och komma hem på eftermiddagen. Som att åka till Skansen - eller kanske inte =)

Nu ska jag få spagetti och köttfärssås av mannen i mitt liv =) / Anna

Kärleken till ett barn

Häromdagen somnade Ida i min famn. Jag bar satt i soffan med henne i knät och hennes lilla huvud vilandes mot mitt bröst. Jag hade ingen TV på, ingen bok att läsa och ingen musik att lyssna till. Men ändå kändes det som om jag kunde sitta där för evigt men henne i famnen. Det var en stilla lycka som är svår att beskriva.

När jag går och lägger mig på kvällen brukar jag ligga en stund och bara titta på vår sovande dotter. Hon är så otroligt vacker. Hon sover nu permanent mellan mig och Anna eftersom hon verkar sova tryggare så. När hon vaknar på natten i sin egen säng så börjar hon gråta, men när hon vaknar i vår säng sträcker hon ut händerna och känner om att vi är där och sedan är allt lugnt. Hon känner först efter mamma och sedan efter mig.

Något av det mysigaste som finns är när vi tre ligger kvar i sängen på morgonen och bara är tillsammans. Man kan se på Ida att det också är en av hennes lyckligaste stunder på dagen. Hon får ha både mamma och pappa för sig själv. 

Jag kan konstatera att jag håller på att upptäcka en ny form av kärlek. Kärleken som en förälder känner. Den är helt olik all annan kärlek. Jag börjar få en ny förståelse för den form av kärlek som bibeln kallar för agape, den  fullkomligt självutgivande kärleken som är helt vilkorslös. Den kärlek som Gud har gentemot oss. Jag har fått nåden att uppleva att vara älskad så, självklart av Gud, men också av mina föräldrar och nu får jag uppleva hur det är att själv älska på samma sätt.

I kärleken man känner mellan man och kvinna eller vänner emellan så finns alltid ett visst inslag av egna behov som man önskar den andre skall bemöta. Det är inte alltid som det fungerar och man kan fortsätta att älska ändå, självklart. Men kärleken till ett barn är unik på många vis och kan endast jämföras med Guds kärlek till oss. En kärlek helt utan motkrav, en kärlek som är vilkorslös.

Josef Pansell

Kommentera mera =)

Idag har vi haft en skön dag som började i sandlådan som vanligt. När Ida sov förmiddag bakade jag äppelpaj och vi packade matsäcksväskan för att bege oss till Svenska skolan där vi mötte upp Julia som höll oss sällskap ett tag i väntan på hennes kära föräldrar. Vi var barnvakt helt enkelt till en skön tjej som satt och läste när vi tre badade i barnpoolen. När (nästan hela) familjen Andersson var samlade kalasade vi på äppelpaj, vaniljvisp och kaffe - mums. Kaffet bar vi dit i vår nyinköpta termos som pryds av texten "Praise the Lord Halleluja" och Jos 1:9 citerat under en bild av en kyrka. Denna fantastiska termos är inköpt på Nakumatt, leta en sån på ICA så får ni leta länge =)

Efter vår poolpicknick travade vi hem till Anderssons och åt middag. Ida somnade i sin bärsele (hurra för bärselar) och vi kunde stanna för kaffe och en massa småprat. Alla ni som ber får väldigt gärna be för Anderssons som har en viktig vecka framför sig när det gäller domstolarna. Det ska förhoppningsvis fattas några beslut som gör att de snart kan åka hem. Vi vill ju gärna ha dem kvar men vi förstår att de vill hem, det kommer ju vi också att vilja sen =)

Anna-Lena och jag pratade som vanligt om allt mellan himmel och jord gärna på samma gång. Ett av samtalsämnena var bloggar. Jag undrade om ni därhemma förstår hur roligt det är med kommentarer på bloggen. Typiskt svenskt är ju att tro att min lilla kommentar inte är så viktig men för oss här nere långt borta från er därhemma är det som att få ett vykort. Det är ocskå superroligt att se vilka som läser vår lilla blogg. Så om ni vill, orkar och kan kommentera gärna mera, vi älskar våra kommentarer =)

/ Anna

Tillägg från Josef:
Per och jag talade om lastbilar, tekniska prylar i största allmänhet och "Mythbusters" från Discovery channel :-)

Annas kommentar: Typiskt!

Premiär

Idag var det premiärpredikan för mig i Kenya. Vi blev hämtade av pastor Justus på samfundets högkvarter som ligger bara tio minuters gångväg från där vi bor. Han körde oss in till centrala Nairobi. Församlingen vi besökte är nyplanterad, inte mer än ett år gamal, och de var omkring 70 medlemmar. De höll till i ett bibliotek i centrala Nairobi.

När vi kom var Gudstjänsten redan i gång i fullt ös. För er som är med i Bredäng kan jag säga att det var precis som ett möte med Patmos. Faktiskt väldigt lika. Ljudet var på max så det skallrade i öronen och glädjen sprudlade. Det var 100% som gällde, oavsett om man sjöng, bad eller talade. Full fart och mycket glädje.

Jag har under veckan upplevt Guds ledning att predika över det som vi som pingstvänner kallar för dopet i den Helige Ande och som är pingströrelsens stora kännetecken vilket jag också gjorde. I bilen på väg från kyrkan så berättade pastor Justus för oss att jag fyllt i precis det som behövdes efter hans predikan förra söndagen. Hade de inte fått besök av oss hade han tänkt att predika över just precis detta ämne! Det är häftigt att få leva i Guds Andes ledning.

Josef Pansell

Hårt schema

Dagens hårda schema har sett ut (ungefär) såhär...

07.00 väckning + gosa i sängen
07.20 välling
08.30 frukost
10.00 sandlådan + predikoförberedelser för pappa
11.05 Skypa med morfar och äta banan
11.30 sova
13.00 väckning
13.30 lunch
14.00 Poolen
15.30 frukt
16.00 sova
17.30 väckning
18.00 middag
18.30 leka med mamma och pappa
19.00 Skypa med mormor
19.30 Barnprogram och välling
20.00 Sova

Ansträngande - eller hur =)

/ Anna, Josef och Ida

Saknade mamma

Idag har Ida haft pappa tid. Anna skulle ut till skolan i Karen tidigt på morgonen för ett möte med lärarna i deras förskollärarutbildning. Chauffören kom och hämtade henne 8:30 och sedan följde en lång förmiddag med far och dotter. Allt började mycket bra. Vi hade ett par roliga timmar med kompisarna i sandlådan. Men när vi gått tillbaka in, Ida fått bannan och det var dags för att sova så upptäckte Ida att mamma var borta. Hon blev helt från sig, totalt otröstlig. Jag var på väg att beställa en taxi för oss ut till Karen så att Ida fick se mamma. Men när jag ringde Anna så slockande Ida i min famn. Hon fick sova vidare där.

När Ida vaknade igen så var hon lite dämpad men inte ledsen. Hon fick mat och vi satte på Pingu (en favorit). Vi hann med ett avsnitt innan mamma dök upp till stor lycka för dottern och lättnad för pappan. Sedan har Ida varit mammig hela dagen.

Efter lunch åkte vi och en av grannadoptivfamiljerna (det ordet :-) i huset Mutato till Svenska skolan där vi spenderade en eftermiddag med bad i poolen. Ida fick sitt livs första poolbad. Hon som är så rädd för att bada eller duscha fann sig faktiskt med att följa med mamma och pappa ner i barnpoolen. I början var hon avvaktande men hon kom snart igång. Att bada pool var tydligen roligt!

Våra vänner Anderssons som fått sin domstolstid idag inställd fick besked att de fått en ny tid. I december! Men deras advokat (som är samma som vår) skall försöka få in dem som fort som möjligt så nu får vi be och hoppas på en ny tid för dem så snart som möjligt.

/ Josef

Mötet på Karen var intressant. Vi började med en presentationsrunda där jag berättade om min bakgrund så att de vet vem jag är och hur jag möjligen kan hjälpa dem. När mannen i gruppen skulle presentera sig berättade han om sina erfarenheter de två senaste veckorna när han besökt skolor. Särskilt en flicka hade han som exempel. Hon hade svårt att koncentrera sig och när han pratade med henne visade det sig att hon inte ätit kvällen innan, inte på morgonen och hon hade ingen lunch med sig till skolan (inte konstigt att det inte går då). Han pratade oerhört passionerat om barnen och hur de måste få sina behov tillgodosedda innan det går att undervisa. Han var helt fantastisk, honom skulle jag vilja ha i introduktionskursen för nya lärarstudenter. Vilka perspektiv man får här.

Vi planerade för kommande utbildningsveckor i december och särskilt för en workshop, en dag där särskilda föreläsare bjuds in och åhörare från alla möjliga delar av samhället. Det blir (inte helt oväntat) en dag om "the inpact of feeding projects in school". Så länge dagen skulle handla om barns rättigheter kunde mitt bidrag (jag ska naturligtvis föreläsa, jag är ju en viktig internationell gäst - nu var jag ironisk om någon undrar) handla om matematikundervisnin. Jag har inga problem att vinkla ett seminarium om matematikundervisning till barns rättigheter. När det skulle handla om mat blev det lite svårare, jag ska därför försöka sätta mig in i skolmatens historia i Sverige =) Om någon har nyttig information till mig får ni gärna höra av er.

Jag bröt dagen en halvtimme tidigare för att åka hem och kramas =)

/ Anna

En rapport från mannen i familjen

Idag eldade dom bildäck på vår gård. Nej, det är inte så dramatiskt som det låter. Däcken var helt enkelt slut och det var dags att släga dem.

I ett hörn av det compound som vi bor på finns en plats där de eldar sopor. Det är en liten hörna inringad av plåt med en skorsten som sticker upp. Dit tas tydligen våra sopor. En del, typ delar av det organiska, sorteras ut. Vad man gör med det vet jag inte. Resten eldas upp. Så gör man tydligen med sopor här och därför hänger det en ständig lukt av plaströk över Nairobi blandat med avgaser.

Det är fortfarande svårt att veta hur man skall hantera alla tiggare man möter. Det kommer förmodligen vara lika svårt hela tiden. Men häromdagen var ett sådant där ögonblick då för en kort stund allt plötsligt blev självklart. Vi gick mellan två köpcentrum, "Prestige" och "Adams arcade". Det är en väg med en hel del tiggande barn. En liten spinkig liten kille med smutsiga slitna kläder kom emot oss. Plötsligt fick han syn på Annas vattenflaska och med stora hundögon styrde han sina steg rätt fram emot oss. Han brydde sig inte ens om att tigga pengar eller säga ett ord. Han sträckte vädjande fram sina små händer emot flaskan. Han fick tag i flaskan och vägrade släppa. Det är ett möte som nog kommer att leva kvar i Annas och mitt hjärta för livet. Självklart fick han vattnet.

Vi hade tänkt att ta en sväng till Yaya (ett köpcentrum nära oss) idag. Men vännen Per kom förbi för att låna ett par av Annas skor till Anna-Lena så vi blev hemma en stund extra. Det blev ingen tur till Yaya (lika skönt det, man ska inte stressa. Annas amn.) utan istället en tur till Uchumi, vår närmaste stormarknad för inköp av diverse matvaror. Kvällen har vi sedan spenderat i trevligt sällskap av Margaretha, Kenyas pingstmissionär. Vi åt middag hemma hos oss och hade några mycket trevliga timmar. Dagens tidigare timmar spenderade vi vid sandlådan med kompisar och för mig blev det ett par timmars förberedelse inför söndag då jag skall predika.

För övrigt så verkar våran pool som haft en läskig grön ton på vattnet nu har intagit en mer hälsosam turkos nyans. Vi hoppas på att det innebär att vi kan ta en dag vid poolen snart och bada frimodigt. Vi har redan använt den till att svalka oss, men inte riktigt känt att vi velat ligga i någon längre stund med tanke på vattnet. Den gröna färgen är nog alger och förmodligen ofarlig, men man vet ju aldrig vilka kemikalier de har i för att åtgärda problemet.

Ikväll går våra tankar till familjen Andersson som fått sin domstolstid i morgon struken. Kära vänner: ni lever aktivt i våra förböner.

Josef Pansell


Besök

Idag har vi haft två besök. Den ena var i adoptionssyfte, ett i raden av hembesök för att organisationen och hela Kenya ska försäkra sig om att Ida har det bra hos oss. Dagens besökare var nöjd. Vi hade städat fint och jag gjorde mig till och bakade. Hon kom i tid (inte så vanligt här) och vi började prata så mina bakverk blev en aning svarta =( Idag har vi därför öppnat vår nödproviant (en påse gott och blandat som vi fick av goda vänner innan vi åkte ettiketerad som just - nödproviant) TACK Andreas och Pernilla. Hon gillade svenskt godis!

Det andra besöket var av fantastiska Margret. Hon arbetar hos en rad svenska adoptivfamiljer med städning, tvättning, matlagningskurs mm. Hos oss tvättar hon men idag blev det en extra onsdag och då bad vi henne städa. Och hon har STÄDAT vi hade nog kunnat äta middag direkt på golvet idag. Vi har det oförskämt bra här nere.

Vi väntar med glädje ytterligare besök. Det första av mormor, inte min (hon är hemma hos Jesus) utan Idas lilla mormor är på väg till Kenya alldeles ensam. Modigt och fantastiskt roligt tycker vi!!! Hon kan ju faktiskt ta med nytt nödproviant =)

Mamma frågade igår om jag hade börjat att tänka på julen än (när jag beställde lite svenska julsaker av henne). Det har jag faktiskt, det är helt i sin ordning, jag brukar börja köpa julklappar i september. I år har jag bara ett måste på julafton, jag har lovat en massa människor att ta ett dopp i poolen bara för att jag kan. Jag föreslog nyss en typisk Anna-sak som min driftiga man genast genomförde. Jag undrade om vi skulle se alla julavsnitt i de TV-serier vi har med oss i december som julkalender (vi tittade på julavsnittet i en Vita Huset säsong) Josef tog genast papper och penna och skrev upp vilket avsnitt det var. Jag älskar julkalendrar =)

Tack och hej leverpastej / Anna

En dag av nåd

Häromdagen satt jag med Ida i famnen och lyssnade på Unite (en skiva med fantastiska sånger om och till Jesus). Sångerna brukar jag ofta sjunga i kyrkan hemma så jag kan dem väl, nu när jag satt med min lilla skatt i famnen och lyssnade på dessa fantastiska texter till exempel Jonathan Lunds underbara "låt din nåd omsluta mig, nu när jag kommer som jag är till dig, kommer trots mina fel, genom din nåd kan jag bli hel, Herre jag ber låt din nåd omsluta mig" fylldes jag av en obeskrivlig tacksamhet till Gud för det lilla liv jag får hålla i mina armar. Det är helt fantastiskt att jag får vara med om detta. Efter det har jag haft en annan sång på hjärnan. 

Hjärtat fylls av tacksamhet till Gud
En dag av nåd som vi har fått att leva i
En stund av ljus snart flyr den bort ifrån vår tid.
En dag av nåd är som en öppen dörr till Gud
Han vill visa vem han är och ge en tro som bär
En dag av nåd kan bli en start på något nytt
                                                  Roland Utbult

Idag har vi varit på bibelskolan i Karen där Josef ska gästföreläsa lite. När jag berättade om vad jag jobbar med i Sverige blev rektorn eld och lågor. De håller på att bygga upp en förskollärarutbildning och bara det att jag arbetar med lärarutbildning i Sverige var tydligen fantastiskt. Jag har lovat att träffa personalen på skolan som arbetar med detta på fredag för att berätta vem jag är och vilka erfarenheter jag har så får vi se om de kan ha användning av mig. Enligt rektorn var detta ett stort bönesvar och han var helt lycklig. Det är som på julafton, det är faktiskt roligare att ge än att få. Det är stort att vara någon annans bönesvar. Det ska bli intressant att se var detta slutar.

/ Anna
Sand och banan

På förmiddagarna brukar Ida hålla till i den nybyggda sandlådan här på vårt område. De andra adoptivpapporna på området har helt enkelt byggt en. Det är jättemysigt att gå ut efter frukost och nästan jämt är det minst två små knattar som leker. Vi har verkligen hamnat i ett mysigt gäng här på Gemina Court. Ida har mest tittat på, först igår började hon leka i sanden. Idag lekte hon inte bara hon tog några rejäla smakbitar också. Det är inte så lätt när man först vill gräva i den roliga sanden med händerna och i nästa stund måste ha tummen i munnen ett tag. Det följer liksom med sand då. Men Ida som fram tills nu varit mycket bekymrad över nya smaker och framför allt bitar i munnen var helt oberörd av sanden. När hon stoppade ner munnen i sanden för att smaka ordentligt tyckte jag dock att det var nog.

En annan smak som varit ovälkommen är banan. Ida har ätit mango och banan mixat (på barnhemmet var det papaya och banan men vi bytte till mango som verkligen gick hem). Mango och banan var för sig har hon ratat men blandningen har gått ner med förtjusning. Igår fick hon smaka Josefs banan (något jag försökt med otaliga gånger) det var mums. Jag skrapade av lite banan med skeden men det ville hon inte ha, tjejen som ratat alla bitar i maten ville plötsligt ta tuggor av bananen, kanske är det ett nöje att prova de nya tänderna hon fått i överkäken. Så när hon började äta sand erbjöd jag henne en banan istället, hon åt nästan upp hela. På eftermiddagen provade vi med banan igen, den gick också åt (stora bananer alltså inte småbananerna som är vanliga här).

Idag har vi förutom att äta sand varit på Java och ätit middag och fikat hemma hos Anderssons efteråt. Vi har också åkt Matatu för första gången. En matatu är en minibuss som man klämt in ca 13 passagerarsäten i och som de idag klämde in åtminstone 15 passagerare i. Det kostade en krona per person, helt galet.

Nu sover både far och dotter. Jag mår mycket bättre, febern är borta. Josef börjar känna sig hängig men vi hoppas och ber att han ska slippa. Imorgon ska vi till bibelskolan i Karen - spännande!

Jag ska ta en dust med disken innan jag också ska ner och trängas i sängen. Jo, jag vet att diskning ingår i den dagliga städningen men ändå =) Ska bli intressant att se hur natten blir, igår natt kröp Ida i sömnen - hur gulligt som helst.

/ Anna


Underhållning och Skype

Idag har Ida skypat med mormor och morfar, moster och en blivande liten bästis. Skypen med farmor fick vi spara, tekniken samarbetar inte alltid, men den som väntar på nåt gott... Skype är fantastiskt, det blir mest prat - Skype då uppkopplingen inte alltid orkar både ljud och bild men en liten titt kan man ändå få på varandra. Vi fick frågan idag om det är något speciellt vi saknar och det självklara svaret är NI, familj och vänner är det enda vi önskar att vi fått med i resväskorna. Allt annat kan man köpa eller vara utan. Vi saknar er och längtar efter er!!!

Underhållningen (förutom en ljuvligt vacker serenad till ukulele under ett av Skype-samtalen) bjuder Ida på. När hon vaknar halv tre på nätterna och bubblar på med alla sina ljud, jätteglad är det svårt att vara irriterad. När hon kryper upp nära nära mitt ansikte och tittar helt överlyckligt på mig är det helt omöjligt. Hon busar och vinkar och är fullständigt oemotståndlig för det mesta. Världens sötaste förstås men vi är kanske en gnutta partiska.

Hon har varit tillbaka på barnhemmet och vägt sig idag. Pappa och Ida gjorde en liten utflykt för att inte mamma skulle smitta bäbisarna med förkylningen. Hon väger nu hela 6960 g. Hon har alltså gått upp över 200 g sen hon kom till oss. Vi fick godkänt av personalen, känns ju skönt =).

/ Anna

En kortis

Idag blir det ett kort kort inlägg av en febrig mamma. Vi åkte inte till barnhemmet på återbesök som planerat det tar vi imorgon. Vi gick och åt glass istället =) Nu sover en svårsövd Ida och vi har ätit men halsen värker och termometern visar feber så det blir snart sängen för mig också. Det är lungt jag blir nog frisk och annars är ALLA mediciner här receptfria.

/ Anna

bollen i rullning

Idag var vi och träffade vår advokat. Det är hon som kommer att hjälpa oss med mycket av det juridiska såsom domstolsförhandlingar etc. Det innebär att hon nu kan börja sammanställa våra papper så att allt är i ordning och kan sändas in till domstolen dag 91. Första dagen efter att vår "prövotid" på tre månader är slut. Att vi fått en tid med henne redan nu, så här snart efter att vi fått Ida i vår vård, är lite ovanligt men det är ju bra eftersom det ger henne gott om tid att se till att alla papper är som de ska.

Advokaten berättade också för oss att domarna som dömer adoptionsfallen har bytts ut mot två nya. Vad det kommer att innebära i praktiken är svårt att förutsäga. Vi har förstått att av de två som nu varit har den ena fungerat rätt bra och den andra har varit ojämn.

Idag hörde även samfundsledaren som vi mötte i onsdags av sig och berättade att han ordnat så att jag kommer att få träffa ledningen för "Karen christian college", den bibelskola som jag skall gästföreläsa lite på, nästa vecka på tisdag. Han hade även bokat in mig för min första predikan här i Kenya nästa söndag.

Man kan alltså säga att bollen nu är i rullning på två områden. Både vad gäller juridiken kring vår adoption och mina missionsengagemang här.

Idag har även Anna deltagit i ett seminarium via skype. Det var andra gången sedan vi kom hit. I övrigt så har vi det bra. Vädret har varit strålande idag igen. Anna verkar ha en ny förkylning på gång med lite ont i halsen och allmänt trött. Men det går väl över.

/ Josef

Nalle Puh i sängen igen

Eftersom Ida ett antal nätter i rad vaknat så där vid ett till tre snåret någon gång och inte velat somna om på en till två timmar trots att vi testat att lyfta över henne till vår säng så valde vi i går kväll att lägge henne hos oss redan från början. Det visade sig fungera. Den här natten i varje fall. Ida sov bra. Men pappa Josef sov desto sämre. Antar att man vänjer sig efter några nätter :-) Nu är alltså Nalle Puh tillbaka i vår säng. (Vi har sovit med honom sen i februari för att han ska lukta som oss).

Klockan tio i morse hoppade vi på en buss in till stan. Vi lyckades synka så att vi kom med samma buss som Anderssons  minus de två äldsta barnen som går i skolan. Bussarna här är intressanta. Det kostar tre kronor per person att åka in till centrum. Man kan undra hur det går i hop sig. Men när man ser bussarna så förstår man. Bussarna är betydligt smalare än våra SL bussar där hemma men trots det har de lyckats trycka in fem säten pluss mittgång i varje rad istället för våra fyra. Bussarna är också kortare men det har man konpenserat med att sätta raderna tätare :-) Sedan packar man bussen till bristningsgränsen.

Dagens kap är framför allt tyg. Vi har klätt in våra tråkiga beiga soffor i härligt gräsgrönt tyg. Jag skulle få spader på en sån soffa hemma men här känns det helt rätt. Vi ska ta kort på lägenheten så att ni får se hur vi har det - vilken dag som helst =)

Imorgon ska vi få träffa vår advokat, det känns lite tidigt än men vi är bara tacksamma för att organisationen drar igång processen så att vi är väl förberedda när domstolsprocessen väl börjar. Det tråkiga är att vi missar fredagsträffen med de andra adoptivfamiljerna på svenska skolan men det kommer fler fredagar.

Nu ska vi mumsa på grönsakssoppa =) / Josef och Anna


Kontakt etablerad

Idag tog vi vår första kontakt med det pingstsamfund här i Kenya som den svenska pingstörelsen samarbetar med. Samfundets kontor ligger bara tio minuters gångväg från där vi bor. Vi fick möjlighet att möta samfundsledaren, Rev. John Kitur för en kort visit. Han var mitt uppe i en workshop men tog sig ändå tid för oss. Även om mötet var kort så kändes det väldigt bra. Vi presenterade oss för varandra, utväxlade lite artigheter och så frågade han mig vilka mina främsta gåvor var och vad jag skulle kunna tänka mig att engagera mig i här under vår vistelse i Kenya. Sedan bestämdes det att han dels skall ordna ett möte för oss i nästa vecka med ledningen för Karen Christian College (samfundets college) där jag skulle kunna hjälpa till med en del saker. Jag bjöds också in till ett möte med samfundsledningens personal och han ville att jag vid tillfälle även skall få möta samfundets styrelse. Sedan tar vi det därifrån. Men jag antar att det kommer att bli en hel del undervisning och predikande för mig framöver vilket jag verkligen ser fram emot! Kanske kan jag vara behjälplig även på andra områden. Vi får se.

När vi ändå är inne på religiösa spörsmål :-) Jag har en liten reflektion kring en upplevelse som jag gjort i och med att vi klivit in i föräldrarskapsrollen och som överraskat mig. Jag har alltid tänkt att när vi får barn så skall vi självklart be aftonbön med dem redan från början varje kväll. Jag har mest tänkt att det är för att leda våra barn in i en relation med Kristus. Jag har även insett att det är något som jag kommer att tycka är mysigt. Vad jag däremot inte anat är att aftonbönen med vår lilla flicka skulle bli något som kom att betyda mycket för min egen andlighet.

I all sin enkelhet så har den korta aftonbön som Anna och jag ber med Ida varje kväll kommit att öppna en dörr in i ytterligare en dimension av min egen Gudsrelation. För mig är bön något självklart. Det handlar inte om religiösa ceremonier eller traditioner utan om en aktiv kommunikation med en levande Gud. Jag ber ofta små böner för mig själv under dagen då jag samtalar med Gud om saker och ting och jag ber regelbundet även längre böner. Men trots ett aktivt böneliv så har denna enkla kvällsbön som vi ber med vår dotter, varje kväll med samma ord, lett mig in i nya upplevelser av vad bön kan vara och därmed också öppnat på dörren in till nya sidor av relationen med Gud.

Dagen i övrigt har vi spenderat i goda vänners sällskap. På eftermiddagen åkte vi till Metodistcentret där det finns ett område med pool som man får bada i för femton kronor samt servering med mycket billiga priser. En munk för fyra kronor eller en entrécote med berneaisesås och pommes för tjugåtta. Sedan visade det sig att munkarna var slut och att den enda maten på menyn som fanns inne var fiskfilén så det slutade med att vi åkte till den kinesiska restaurangen som ligger i närheten av Anderssons. Maten var utsökt som vanligt. Kanske inte så billig som på Metodistcentret, men Annas och min mat och dryck kostade tillsammans ganska exakt hundra kronor.

Josef Pansell

Shopping

Idag har vi varit på Toi-market. En marknad för begagnade kläder. Förmodligen hamnar en hel del kläder som samlas in i klädinsamlingar här istället för att delas ut. Försäljarna är inte direkt rika så pengarna kommer nog väl till pass ändå. Efter en lunch på Java gick Anna-Lena och jag till en second hand affär i köpcentret där pengarna går till ett skolbygge. Det blev en jeansjacka och ett par snickarbyxor till Ida. Ljuvligt söta och fräscha, kostade 25 kr tillsammans. De tar gärna emot begagnade kläder så några andra plagg kan ju komma i retur om hon nu börjar växa.

/ Anna

Stora framsteg på namnsdagen

Idag har Ida tagit sig fram på händer och knän så att vi faktiskt kan kalla det krypa. Hon belv så överförtjust av sin framfart att hon helt sonika satte sig. Sen blev det inget mer krypt idag men vänta bara...

Själv har jag jobbat idag, nåja jag har Skypat ett seminarium. Jag till och med redovisade lite, jag kom åtminstone med några kommentarer som mycket väl kan ha ställt till det mer än de hjälpte. Inte lätt att redovisa med en pratglad Anna i datorn =) Jag deltog i alla fall och kunde höra nästan allt tack vare en gullig kollega =)

När jag jobbade hade Ida pappa för sig själv hela förmiddagen. De var ute och lekte med kompisarna som bor här innan förmiddagsluren. Jag var inne och kikade på dem under en bensträckare. Ida låg helt utslagen över Josefs bröst, synd att man inte vågar ha blixt, det är för gulligt.

När jag jobbat klart och vi ätit lunch gick vi till poolen och myste där en stund. Jobbigare arbetsdagar har jag haft =)

Nu sover Ida och det är faktiskt lungt i huset. Men när hon skulle somna hördes höga röster utanför sovrumsfönstret. Då gick fröken (jag är lärare) Anna ut i hallen, använde fröken-rösten och bad barnen (som lekte och hade jätteroligt) att vara tysta. Hittills har det fungerat.

Ida är djupt rörd över alla gratulationer på namnsdagen - eller hennes föräldrar i alla fall =)

/ Anna


Vakna

Jag sitter med en vaken Ida i famnen och försöker jobba lite. Vi har fått ta del av ett litet lägenhetsbråk hemma hos grannarna. Eftersom de var snälla nog att öppna dörren så att alla kunde höra (som om inte ventilerna räckte) så fick vi ge upp nattningsförsöken och sätta på Pingu istället. Nu verkar det ha lugnat ner sig, frun har väl fått sin väska och sin biljett som hon skrikit efter i några timmar.

Sov gott alla, det ska vi försöka göra - snart i alla fall / Anna

Vår lilla tjej

Ida börjar så sakta visa vem hon är. Hon är fortfarande väldigt snäll och vill gosa ofta. För en och en halv vecka sen gapade hon när skeden kom, hon satt helt uttryckslös när man torkade av maten från ansiktet. På skötbordet låg hon helt still med benen hjälpsamt rakt upp. Nu är det lite annorlunda =)

Hon älskar att sitta vid bordet och äta. Då kan man ju slå med händerna i bordet och kladda med maten. Trasan som torkar av det trivsamma kladdet är inte alls särskilt uppskattad. Hon vill gärna vara nära någon av oss. Även om hon glatt och gärna hälsar på andra så vill hon vara hos någon av oss.


När Ida kom till oss satt hon mest still när hon inte reste sig mot möbler. Hon kröp inte och stod stilla vid bordet utan att flytta sig. Nu försöker hon att gå om man håller henne i händerna och en blå bunke som vi köpt för att tvätta i är en väldigt bra rollator (alternativt trumma) om den ligger upp och ner. Hon har också börjat hasa sig på rumpan i en betydligt snabbare takt än de små försök hon gjorde de första dagarna. Hon har oftast ett ben böjt och det andra rakt ut men hon har börjat böja båda benen och man skulle kunna säga att hon har krypit två gånger även om det nog också borde kallas att hasa fast på knäna. Nu kommer hon i alla fall efter oss om vi går iväg och ingen är nog gladare än Ida över dessa framsteg.Hälsningar Anna, Josef och Ida

Första dagen i shorts

Idag har vi haft en härlig dag i Kenya! Vi vaknade till blå himmel och gassande sol. På förmiddagen tog jag en promenad till "Prestige", ett köpcentrum i närheten för att ta ut pengar och handla. Då insåg jag att idag var dagen för att plocka fram shortsen inför eftermiddagens utflykt till Svenska skolan.

Men vi börjar med att backa en dag bakåt. Anna har redan berättat att vi var på en träff för adoptivfamiljer i går och att lillan somnade hos mig. Vad hon inte skrev var att det var första gången. Första dagen somnade hon själv men sedan dess har det alltid krävts att hon fått vara hos mamma för att somna. Men i går fungerade det också med pappa. Ett stort framsteg i pappaskapet! Det kändes jättemysigt.

På samma träff i går mötte vi ett pastorspar från Finland. De är väl ungeför jämnåriga med oss och han arbetar som pastor för en satellitförsamling till den stora centrala pingstförsamlingen i Helisngfors. Denna församling ligger i ett av helsingfors invandrartätaste område och är i mycket en internationell församling. Det kändes nästan som att möta sin kopia från ett annat land. Om vi är lika i övrigt får väl framtiden utvisa när vi lär känna dem bättre, men i våra yrkesroller är vi i varje fall väldigt lika och vi adopterar båda två från Kenya.

Tillbaka till idag. Eftermiddagen idag spenderades i goda vänners sällskap på svenska skolan. Dit kom flera av de svenska adoptivfamiljerna och även två italienska och de båda finska adoptivfamiljerna här. En av de "svenska" adoptivfamiljerna är egentligen Holländare men bosatta i Sverige och en annan är från Tyskland. Så det kändes som ett internationellt möte i många avseenden :-) 

Efter en lugn och trivsam eftermiddag åkte Anderssons med oss hem och vi köpte pizza på vägen. Bredvid "vår" matvaruaffär ligger en pizzeria som har special erbjudande på fredagar: köp två pizzor och betala för en. Detta erbjudande utnyttjade vi.

Josef


Lite av varje

Idag har vi varit ute och träffat folk på allvar. Vår organisation bjöd på fest för alla internationella adoptivfamiljer. Där fanns folk från Holland, Italien, Finland, USA, Belgien, Irland och Sverige. Vi pratade om kulturer och fick en snabbkurs i att sköta barnens hår. Väldigt trevligt att träffa alla och Ida skötte sig exemplariskt, sötast av alla förstås och trivdes bäst hos mamma och pappa. Hon somnade hos pappa i bärselen (efter en låååååång kamp för att hålla sig vaken och titta på alla spännande barn) och då slapp hon ju hälsa på så många andra.

Jag ser på kommentarerna att jag ska förklara hur en Kenyaadoption fungerar. Det är förresten VÄLDIGT roligt att läsa era kommentarer!

När man kommer ner till Kenya träffar man först barnet på barnhemmet i upp till två veckor. Under denna tid ska man ta barnet till en oberoende läkare för en second opinion (i alla fall i vårt fall). Därefter blir man utskriven från barnhemmet och är barnets fosterföräldrar i tre månader. Under denna tid gör organisationen hembesök en gång i månaden för att se att barnet har det bra. Man gör också återbesök på barnhemmet för att väga (och mäta) varannan vecka.

När fosterperioden är över kan den juridiska processen börja. Organisationen skickar i våra papper till domstolen och vi får en domstolstid. Då utses en Guardian at Litem för Ida. Dvs. den som ska föra hennes talan i domstolen. Denna person ska göra en utredning för Idas räkning. Childrens department gör också en utredning av oss som föräldrar. (Hoppas jag fattat detta rätt nu... jag tror i alla fall att de gör varsin). Vi kommer att få en andra tid i domstolen då domaren tar ställning till dessa utredningar och ger oss vår adoption order. Den kan man få vänta på i några veckor. Så ska ambassaden utfärda ett pass och man kan åka hem.

Det lät väl smidigt =) Problemet är bara att domstolstiderna inte går att lita på helt och hållet. Det händer inte så sällan att de blir inställda eller att domaren inte hinner med alla fall under en dag och man får åka hem utan att ha träffad sin domare. Man kan också få backning på sina papper och få en ny tid för att visa upp kompletta handlingar. Domstolen har också tre semesterperioder, jul, påsk och augusti. Då är den stängd för förhandlingar i kanske en månad. Det är bara att ställa in sig på en oviss väntan och boa in sig och bli afrikan =)

På grund av att vi inte är Idas juridiska föräldrar än har vi fått rådet att inte lägga ut bilder på henne på nätet eller att berätta t.ex. om vilket barnhem hon bodde på. Vi kanske är överförsiktiga men det känns bättre än att lägga ut saker i onödan. Jag ska se om jag hittar en bild på henne där man inte ser ansiktet. När vi fått vår adoption order ska vi lägga ut bilder!

Nu ska vi sälla oss till vår sovande dotter / Anna

För er som funderar på en Kenyaadoption kan jag varmt rekommendera Kenyalistan. Gå i så fall in på http://groups.yahoo.com/group/kenyalistan/ och följ instruktionerna, man måste be om att få bli insläppt.

Barnhemmet och dagen

Idag har vi skrotat runt här hemma och inte gjort särskilt mycket. Ida som sov mellan 19.00 och 07.15 har varit kvittrande glad förutom när hungern har satt i. Vi fick besök av en adoptivfamilj som kom med sin lilla kille. Jättemysigt med första fikagästerna =). Det var en intressant lek, Ida som visar måttligt intresse för sina (ytterst få) leksaker var plötsligt jätteintresserad av just de leksaker kompisen lekte med. Det var två söta små knoddar som lekte på golvet.

Jag har tänkt att jag ska beskriva banhemmet men det har liksom inte blivit av. Beskrivningen blir min uppfattning om hemmet. Vi kan ha missförstått detaljer i hur hemmet drivs men jag gör ett försök. 

Det är ett väldigt fint och välskött barnhem som ligger ca 20 minuters gångväg härifrån. Hemmet drivs av ett brittiskt par som är väldigt trevliga och som verkligen visar stor omsorg om barnen. Det finns tre avdelningar en för de minsta, en för crawlers (där fanns Ida) och en för walkers. Det finns en läkare som kommer typ någon gång om dagen eller några gånger i veckan. Minst en skötersta finns i tjänst på dagarna. På mellanavdelningen där vi fanns var det ca tre anställda i tjänst mellan 07.00 och 19.00 och en hade nattskift. dessutom finns det en massa volontärer som ger några månader för att hjälpa till med barnen. Detta gör att barnen ofta har en famn att krypa upp i. En gång räknade vi till 12 barn och 10 vuxna förutom oss.

Avdelningarna är ytterst rena och består av en stor golvyta och en madrasserad myshörna. (Jag var aldrig inne hos de äldsta). Det fanns gott om leksaker och några gåstolar och andra saker som man kan hålla sig i när man försöker att gå. Barnen hade ofta roligt med varandra och med sakerna. Det spelades ofta musik och en av skivorna har vi skaffat så att Ida ska känna igen sångerna här hemma.

Ute finns en stor gräsmatta och massor av uteleksaker. Första dagen när vi satt ute och kramade om vår lilla gumma var det en liten kille som satt på någon slags plast-gung-häst som körde ner i rabatten hela tiden. Han hade kungligt roligt innan det tog tvärstopp =) Bristen på frisk luft ute kan barnhemmet knappast skyllas för.

Det känns jättebra att Ida har fått mycket vuxenkontakt och att famnarna har varit många även om det säkert har gjort henne distanslös så känns det bättre än om hon hade varit tvungen att ta hand om sig själv. Hon har nog haft det så bra man kan ha det på ett barnhem. Det finns andra barnhem här med STORA behov av både pengar och volontärer. Vi är tacksamma för att hon har fått ha det så bra.

/ Anna

Världen utanför

Vi har verkligen boat in oss i vår lilla lägenhet. De enda utflykterna har varit för att söva Ida i bärselen eller för att gå och handla. Inte för att vi är folkskygga, tvärtom men det har kännts viktigt att ge Ida tid att lära känna oss och sitt nya hem (om än tillfälligt) och för att skapa någon form av rutiner. Nu kastades de över ända i natt då den unga damen låg vaken några timmar på kvällen och ville sova i mamma och pappas säng från fyra på morgonen men rutiner ska det bli till och med hemma hos oss =). Sömnproblemen skulle kunna bero på att hon inte känner sig hemma än men vi är ganska säkra på att det är förkylningen som spökar.

På eftermiddagen idag gick vi ut en sväng och gjorde två besök, hos de två andra adoptivfamiljerna som bor i huset, väldigt trevligt. Då var det någon som blev glad över att få träffa andra barn. Ida som varit lite dämpad idag och väldigt trött fick lite energi av att leka favoritleken "tack tack och varsågod". De andra två som är äldre, flera månader äldre var snälla och lekte med henne. Det är klart att hon saknar andra barn, hon har levt med ca 10 andra barn dygnet runt. Det var intressant för vår isolerade lilla familj att inse att det finns en värld utanför våra väggar (jag skulle skriva fyra men det är svårt att förstå hur många vi har med alla vinklar och vrår). Vi ska till och med ge oss ut på äventyr och gå på fest på torsdag - spännande =)

Vi har också haft vårt första hembesök av adoptionsorganisationens "social worker". Hon gjorde en noggrann genomgång av lägenheten... och konstaterade att vi hade en säng, ett kök, toalett och dusch. Hon är väldigt trevlig och vi hade ett kort och trevlig besök. Så långt duger vi alltså som föräldrar... fortsättning på den följetongen följer...

/ Anna

Första dagen och några reflektioner

Natten som gick var första natten med vår lilla flicka hemma hos oss och i morse var första morgonen. Natten blev orolig för oss föräldrar men Ida sov lugnt. Både Anna och jag sov ryckigt. Själv vaknade jag stup i kvarten och var orolig för att hon skulle frysa. Trot eller ej, men det är faktiskt riktigt kallt i vårt sovrum på natten. Vi har betongväggar med tunna otäta englasfönster och nätterna är fortfarande ganska kyliga i Nairobi. Kenyanerna säger att det som passerar för vinter här borde vara över nu men den kom sent och verkar inte riktigt vara över än. Men värmen kommer inom några veckor har de lovat. Fast dagtid är det perfekt temperatur för en svensk. Runt tjugo grader och i solen betydligt varmare.

Hur som helst. I morse låg både Anna och jag och väntade på att få tecken från lillan att hon vaknat. Jag tror vi låg vakna från halv sju. Vid halv åtta tittade Anna till henne och då låg hon klarvaken i sängen. Vi har ingen aning om hur länge hon legat vaken tyst, jag tittade till henne vid sexsnåret och då sov hon i varje fall. Hon är väl kanske van vid att det bara är att ligga och vänta. Vi tog upp henne och lade henne mellan oss i vår säng. Det var en helt fantastisk upplevelse att för första gången ha vår dotter mellan oss i sängen. Hon växlade mellan att nyfiket undersöka Annas respektive mitt ansikte.

Det verkar dock som om Ida lär sig fort. I går kväll somnade hon snabbt efter att vi lagt henne i sängen och påkallade alltså inte någon uppmärksamhet förrän vi tog upp henne i morse. Ikväll är det helt annorlunda. Hon verkar ha upptäckt att det finns föräldrar som tar upp henne när hon gråter. Efter att ha somnat lika smidigt som i går så vaknade hon efter ett par timmar. Hon testade att gråta lite och upptäckte att mamma kom och tog upp henne. Nu ligger Anna och försöker få henne att sova. Men det verkar inte helt enkelt.

Så till en helt annan fråga. Jag har tänkt att så småningom ha en parallell missionsblogg men i väntan på den så kommer här en liten andlig reflektion över Kenya i jämförelse med Sverige.

Det finns mycket som man redan börjat älska med Kenya och annat som gör en förfärad. Till de sakerna jag älskar är det avslappnade tempot och den vänliga atmosfären. Till de tuffare sakern tillhör att daligen så tydligt konfronteras med de stora kontrasterna och enorma orättvisorna i världen. En sak jag dock uppskattar väldigt mycket är hur självklar tron är.

När jag häromdagen kom in i stormarknaden för att handla mat så spelades det lovsång i högtalarna, något som aldrig skulle kunna ske i Sverige. Det enda tillfället då något religiöst accepteras i affärernas högtalare där hemma är vid jul. Men här spelar man lovsång lika självklart i stormarknades högtalarsystem som vi där hemma spelar vad som helst annat.

Häromkvällen när vi åkte taxi från Anderssons och hem till oss så lyssnade taxichaufören på en predikan i radion. Det var för övrigt en väldigt bra predikan så långt vi hörde. Jag kom osökt att tänka på en vän som är taxichaffis där hemma (ni som känner honom vet nog vem jag tänker på) som fått problem med arbetsgivaren för att han spelat kristen musik i taxin. Vilken skillnad.

Dagen när vi åkte till sjukhuset med vår lilla dotter för att få det som kallas för "second oppinion" (vilket vi skrivit om tidigare) spelade vår chauför lovsånger i bilens stereo. Bland annat spelades en av mina favoriter (fast naturligtvis i orginalspråket engelska): "Gud du är god och din nåd den varar för evigt". En modern och fartfylld lovsång. När jag berättade att det var en av mina favoriter ökade han volymen och bilen fylldes av lovsång.

Trots att det finns en del saker även på det andliga planet som känns tuffa att möta (jag återkommer säkert till en del av dem senare) så känns det på detta område märkligt nog nästan som att komma hem. Jag önskar att den andliga atmosfären i det här avseendet kunde vara likadan där hemma. Att man utan problem kunde leva ut sin andlighet i alla sammanhang utan att andra skall störa sig på det. Det handlar ju inte om att tvinga sin andlighet på andra utan om att naturligt få leva ut det som finns djupast där inne hos en själv och som man har som grund för resten av livet.

Josef Pansell


Äntligen hemma!

Nu sitter vi och tittar på Nord och Syd. Vi har utsett denna fantastiska serie till kvällsserie och vänner får vara lunch TV till vår lilla paus när Ida sover på dagen. Då räcker båda längre =)

Vi har haft en bra dag som startade med att Little Angels som skulle komma och hämta oss inte alls kom. Det hade blivit en liten miss. Han som skulle hämta oss fanns i Mombasa, svårt att vara i Nairobi och köra bil då =) På barnhemmet hämtade vi Ida på avdelningen där personalen kramades och önskade lycka till. Nästa station var sköterskeexpeditionen där vi fick skriva på papper att vi lovade se till att hon har kläder och mat och att vi ska gå till doktorn om hon är sjuk annars kan vi bli straffade i domstol. Sen kom little angles och hämtade, bättre sent än aldrig.

Dagen har ägnats åt att laga mat, leka och sova (Josef har också handlat). Nu sover hon som ett litet knytt lätt snarkande täppt i näsan som hon är. Vi tittade på klockan för en stund sen för att se om det inte var sovdags snart 19.30, vi skrattade gott åt oss själva så nu sitter vi fortfarande uppe och fikar på te och kubbar (ett mormor/farmor recept som jag älskar) känns lite som Sverige faktiskt.

Imorgon behöver vi inte hasta iväg till barnhemmet - skönt, vi kanske till och med kan få en skymt av städerskan som städar och diskar varje dag.

/ Anna

Sista kvällen

Nu är det sista kvällen utan barn i barnsängen. Vi har haft Ida (som vi till sist har bestämt oss för att hon heter) hemma idag. Hon har lekt med mamma och pappa, ätit mat (eller åtmistone smakat) och sovit middag. När hon sov la jag mig också för att vila lite det var helt ljuvligt att ligga och titta på det där mörka lilla huvudet som stack fram mellan lakanen. Så lämnade vi henne också på barnhemmet, mellan lakanen. Det är inte riktigt lika jobbigt att lämna henne för natten när vi själva fått natta. Så är hon ju van att bli lämnad, hon lägger bara snällt huvudet på madrassen, suger på tummen och blundar. Så vet vi också att imorgon bitti när vi kommer är det för att hämta hem henne =)

/ Anna

Sjukligt

Idag har det varit lite sjukligt i det Pansellska hemmet.

Lillan har haft lite feber, troligen efter en spruta hon fick i går, annars kan det vara en förkylning. Därav har hon varit lite mer stillam än vanligt.

Själv har jag prövat på lite parasiter. En inte allt för komfortabel upplevelse som vi säkert kommer att få upprepa flera gånger båda två, i värsta fall alla tre. Symptomen började i måndags eller tisdags, vet inte riktigt när. Parasiterna påkallar sin uppmärksamhet genom illamående som kommer i omgångar. Först tänkte jag inte så mycket på det eftersom det liknar symptom jag ibland kan få. Men när illamåndet inte gav vika utan bara ökade från dag till dag trots att jag ökat min dos av Omeprasol så anade jag ugglor i mossen. Så i eftermiddags bestämde jag mig för att ta en taxi till "Centre for tropical and travel medicine". Efter att jag lämnat prover (vilket jag inte tänker gå närmare in på :-) fick jag vänta i en halvtimme ungefär. Sedan fick jag domen. Två olika sortrers parasiter hittade. En doktor skrev ut medicin och sedan vandrade jag till apoteket. Allt som allt tog det mig c:a två timmar och kostade 300 Kr för klinikbesök och medicin.

Annars var detta första dagen som vi fick ta med oss lillan ut utanför barnhemsområdet själva en stund. Vi vandrade ner till ett köpcentrum och tog en fika. Vi satt tillsammans vi tre i ett hörn på ett jättemysigt fik i en timme. Det var underbart, hon busar mer med oss när inte personalen är i närheten. Sedan promenerade vi tillbaka i långsam mak. Väl framme på barnhemmet stannde Anna en stund med vår lilla dotter och jag åkte till kliniken för att bli undersökt.

Vi möttes hemma igen och har avslutat dagen med köttfärspaj och Vänner.

Josef

Anknytning

Idag när vi kom till barnhemmet var det uppenbart att vår lilla flicka känner igen oss nu. Hon sken upp och gav oss ett jätte-skratt när hon såg vilka som kom innanför dörren. För mig var det för första gången riktigt jobbigt att lämna henne på kvällen. När vi sade "bye, bye" och lämnde henne där hon satt vid fönstren vinkade hon tillbaka med sitt underbara leende. Jag kunde knappt hålla tårarna tillbaka. Det var oerhört svårt att lämna henne och jag förstår inte hur jag skall kalara av de kommande dagarna innan vi får "ta hem" henne.

Annars innehöll dagen ett besök med vår flicka till doktorn för att få det som kallas för "second opinion". Det är en viktig del i proceduren här att vi som adoptivföräldrar tar med oss barnet till en "oberoende" läkare för en grundläggande undersökning.

Efter att vi lämnat henne på barnhemmet tog vi taxi till Anderssons (vi plockade upp Per på vägen som köpt lite medicin på apoteket) och på vägen köpte vi hämtmat från en kinesisk restaurant som ligger i närheten av deras hem.

Ja, det var dagens berättelse.

Josef

Annas tillägg...

Tack och lov får vi låna hem lillan i helgen, på dagarna. Hittills har vi suttit i soffan eller på golvet på barnhemmet och lekt eller gosat med henne med alla andra barn, personal och volontärer (och det är många). Det känns som om vi är klara med det nu. Det ska bli väldigt skönt att få ha henne här hemma även om det säkert kommer att vara hemskt att lämna tillbaka henne på kvällen. Men på måndag då får hon sova i Nalle Puh lakanen hos mamma och pappa.

Nu sitter vi och fikar te och bullar. När vi kom hem ikväll låg ett litet paket med två bullar i. Jag gissar vem det är så får vi se om jag har rätt. Snacka om GODA grannar =)Nattinatt / Anna

 


Mötet

I tisdags blev vi skjutsade till adoptionsorganisationens kontor där en socialarbetare berättade om adoptionsprocessens olika steg och alla olika hembesök och möten vi ska gå på. Sen blev vi skjutsade till barnhemmet. Känslan när vi närmade oss barnhemmet var ett märkligt lugn. Nu skulle vi ju verkligen få träffa henne och det kändes bara självklart. Efter kanske två minuters väntan i en reception kom barnhemmets socialarbetare och tog emot oss. Hon tog med oss ut i trädgården där lillan fanns. Hon satt hos en i personalen och vinkade till oss när vi kom. Sen räckte de över henne till Anna. Hon protesterade inte utan satte tummen i munnen, kröp ihop och somnade. Personalen lämnade oss ifred och vi satt länge och bara fanns tillsammans. Vi vet att hon somnade som ett sätt att stänga av men det var ganska skönt att få sitta och hålla henne och bara ta in. Hon är så liten med världens mjukaste lockar på huvudet. En barnsköterska kom och ville att vi skulle väcka henne. Det var ju inte sovdags än. Vi försökte ett tag och till sist tittade hon upp på oss med sina stora vackra ögon. Vi gick in med de andra för barnens lunch och vi fick förtroendet att mata henne.

Efter maten tinade hon upp lite och började busa med oss. Vi fick följa med och lägga henne när det var dags att sova, sen var det dags för oss att gå. En stor dag med stora känslor som inte går att beskriva. Det var inte lika jobbigt att lämna henne som vi trodde men det ska bli väldigt skönt att ta hem henne.


Apropå hem så avslutade vi dagen med att titta på Vänner i vår lägenhet som är helt ok. Inte direkt svensk standard, men om man jämför med vad andra får betala så tycker vi nog den är prisvärd. Planlösningen är utomordentligt märklig med ett litet sovrum som inte har en enda 90-graders vinkel och köket är också ganska litet. Trots storleken så har man byggt in en helt onödig korridor som löper parallellt med vardagsrummet som är hyfsat stort men kunde ha varit större om man skippat korridoren. Men trots allt detta så lägenheten rätt charmig på sitt eget sätt.


Idag(tisdag) har vi varit på barnhemmet mellan 10 och 16 med en lunchpaus. Vår lilla gumma har varit lite busigare idag även om hon fortfarande är lite avvaktande. Personalen tycker att hon är sååååå snäll. Vi skulle önska att hon vågade vara lite busigare. Vi matar henne och lägger henne i sängen precis som de andra gör med de andra barnen. Det är bäst att följa med, på så sätt lär vi ju oss också hennes rutiner. Däremot har jag viskat till henne flera gånger idag att hemma hos mamma och pappa får man hjälpa till med händerna när man äter och man får sova när man vill. Barnen får så lov att passa in i barnhemmets rutiner (kanske enda sättet att få det att fungera).


Imorgon ska vi till en läkare för second opinion. Man måste få ett oberoende läkarutlåtande för att kunna bli utskriven från barnhemmet. Vi kan bli utskrivna på söndag eller måndag.


I övrigt håller vi på att packa upp och försöker få lägenheten att se ut som ett hem. Imorgon kväll låter vi väskorna vara och hälsar på Anderssons, det är lite tomt efter dem. Vi ser också fram emot att börja umgås med regelbundet med de andra två adoptionsfamiljerna från Sverige som bor i vårt hus. Men hittills har vi varit så trötta på kvällarna att vi inte orkat mer än att laga mat, packa upp någon väska och sedan titta på Vänner en stund innan vi slocknar.


Hälsningar

Anna och Josef


RSS 2.0