Lite av varje

Idag har vi varit ute och träffat folk på allvar. Vår organisation bjöd på fest för alla internationella adoptivfamiljer. Där fanns folk från Holland, Italien, Finland, USA, Belgien, Irland och Sverige. Vi pratade om kulturer och fick en snabbkurs i att sköta barnens hår. Väldigt trevligt att träffa alla och Ida skötte sig exemplariskt, sötast av alla förstås och trivdes bäst hos mamma och pappa. Hon somnade hos pappa i bärselen (efter en låååååång kamp för att hålla sig vaken och titta på alla spännande barn) och då slapp hon ju hälsa på så många andra.

Jag ser på kommentarerna att jag ska förklara hur en Kenyaadoption fungerar. Det är förresten VÄLDIGT roligt att läsa era kommentarer!

När man kommer ner till Kenya träffar man först barnet på barnhemmet i upp till två veckor. Under denna tid ska man ta barnet till en oberoende läkare för en second opinion (i alla fall i vårt fall). Därefter blir man utskriven från barnhemmet och är barnets fosterföräldrar i tre månader. Under denna tid gör organisationen hembesök en gång i månaden för att se att barnet har det bra. Man gör också återbesök på barnhemmet för att väga (och mäta) varannan vecka.

När fosterperioden är över kan den juridiska processen börja. Organisationen skickar i våra papper till domstolen och vi får en domstolstid. Då utses en Guardian at Litem för Ida. Dvs. den som ska föra hennes talan i domstolen. Denna person ska göra en utredning för Idas räkning. Childrens department gör också en utredning av oss som föräldrar. (Hoppas jag fattat detta rätt nu... jag tror i alla fall att de gör varsin). Vi kommer att få en andra tid i domstolen då domaren tar ställning till dessa utredningar och ger oss vår adoption order. Den kan man få vänta på i några veckor. Så ska ambassaden utfärda ett pass och man kan åka hem.

Det lät väl smidigt =) Problemet är bara att domstolstiderna inte går att lita på helt och hållet. Det händer inte så sällan att de blir inställda eller att domaren inte hinner med alla fall under en dag och man får åka hem utan att ha träffad sin domare. Man kan också få backning på sina papper och få en ny tid för att visa upp kompletta handlingar. Domstolen har också tre semesterperioder, jul, påsk och augusti. Då är den stängd för förhandlingar i kanske en månad. Det är bara att ställa in sig på en oviss väntan och boa in sig och bli afrikan =)

På grund av att vi inte är Idas juridiska föräldrar än har vi fått rådet att inte lägga ut bilder på henne på nätet eller att berätta t.ex. om vilket barnhem hon bodde på. Vi kanske är överförsiktiga men det känns bättre än att lägga ut saker i onödan. Jag ska se om jag hittar en bild på henne där man inte ser ansiktet. När vi fått vår adoption order ska vi lägga ut bilder!

Nu ska vi sälla oss till vår sovande dotter / Anna

För er som funderar på en Kenyaadoption kan jag varmt rekommendera Kenyalistan. Gå i så fall in på http://groups.yahoo.com/group/kenyalistan/ och följ instruktionerna, man måste be om att få bli insläppt.

Kommentarer
Postat av: Linda

Tack för din utförliga beskrivning :) Vi blir bara mer och mer säkra på Kenya ju mer vi läser er och magdalena och daniels blogg. Skulle vara jättekul om du ville maila mig? Som du kanske kommer ihåg så har man 1000 frågor så här innan. :)

/Linda

2009-09-10 @ 22:55:27
Postat av: Pernilla

Hej!

Skönt att ni har det bra och att allt funkar som det ska. Vi ber dock att allt ska gå fort för vi saknar er redan.

Kram!

2009-09-11 @ 07:35:29
Postat av: Lisa

Hej Anna och Josef,

Vad skönt att höra att allt är bra med er och lilla Ida. Hon är så söt!



Ni har skrivit mycket sen jag var inne och läste sist, nu måste jag gå in oftare och läsa.



Vad roligt att ni har andra familjer att umgås med, kommer de att stanna samma period som er eller åker de hem innan er? Kul för Ida också med andra barn. Skönt också att det verkar finnas bra föramlingar som ni kan gå till. Just nu går inte vi på speciellt många gudstjänster, en av oss i vår familj vill bara springa omkring och förstår inte alls varför man ska sitta stilla... hi...hi...



Läste att ni har en prusiluska även där, bra att hon verkar bra och nöjd med ert boende.



Ha det gott!

Kram Lisa (Marcus och Tage)

2009-09-11 @ 12:27:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0