Sköna maj välkommen

Vi har firat valborg idag, jovisst eld, vårtal och sång. Varmkorv och läsk. Hela paketet, vi hade till och med regnkläder =) Sverigeföreningen ordnar valborgsfirande på Svenska skolan. Men det är lite knasigt att sjunga vårsånger och elda brasa mitt i sommargrönskan. Även om det har regnat idag så har det inte varit kallt. Men vi fick i alla fall ett litet valborgsfirande.

Den största stämningshöjaren var helt klart Idas lekstund på förmiddagen i galonbyxor och mammas gamla gummistövlar (som var ca tre nummer för stora).

Glad Valborg och sköna maj välkommen, månaden när Ida ska bli vår helt och hållet =)

/ Anna

Akonge

Barnet är förstört och det är mitt fel! Jag har alltid varit prinsessflicka, när jag var liten alltså men kärleken till t.ex. prinsessfilmer har aldrig svalnat. Disney förstås men kostymfilmer går också bra!

Ida har väldigt få prinsessiga leksaker, hon leker med bilar och djur. Sista veckan lagar hon mat flitigt i sitt nya kök (som inte riktigt är klart men bild kommer). Men hon har sett Askungen, och den har hon fastnat för. Särskilt när Askungen tappar sin sko stelnar hela Ida som en fjäder, pekar på TV:n och säger kon kon. Men det är nog inte det prinsessiga som fångar henne, det är djuren och sångerna.

Idag har vi varit på Village Market med två andra härliga familjer. (Ett jättemysigt köpcentrum som vi inte besökt tidigare, knäppt men man ska ha lite kvar till slutet också). Där finns en stor leksaksaffär typ BR. Ida var helt vild och ropade Akonge Akonge under hela besöket i affären. Det fanns ju lite prinsessaker som Barbie och målarböcker men bilar och tåg var också Akonge. Hon var helt fixerad. SUCK jag tar på mig hela skulden, inte är det Josef som har överfört prinsesshysterin till dottern. Men det var han som sa att jag skulle köpa magneterna som nu sitter på kylskåpet och som har hållt dottern i köket under kvällen ropandes Akonge. Det fick bli Laban som kvälls-TV, vi hade nog fått en överdos av Akonge annars.

Men mysigt är det tycker prinsessmamman =)

Favoritstunden idag var i alla fall när hon fick leka med sina två kompisar i lekhagen./ Anna

Blommor

Härom dagen när jag gick här ute slogs jag av alla blommor som finns. Det har precis tagit i och regnat mer än vanligt så vi gissar att long-rain är i full gång. I år har det liksom aldrig slutat regna riktigt som det ska göra men nu regnar det mer och oftare än innan även om dagarna kan vara väldigt varma och sköna. Plötsligt såg jag i alla fall en fantastisk blomsterprakt som jag inte sett alls de senaste veckorna. Jag kände också solen värma mig, någon jag inte heller känt. Det känndes ungefär som i slutet av maj när man plötsligt ser att OJ det är nästan sommar, när man känner syrenerna lukta och det börjar lukta sommar.

Hela strulet med domstolarna har trots oron gått bra, har jag tyckt men oro gör mycket med oss. Det har alltså fått mig att inte SE hur vackert det är där jag finns. Men nu ser jag, luktar och känner igen och det ÄR vackert. Det är klart att det går att oroa sig för om datumet för domen ska finnas kvar när vi kommer så långt. Det kan ju strula precis lika mycket som datum för hearing har gjort för oss. Men nu ska vi bara njuta!

Vi har planerat en resa som vi ser mycket fram emot. Vår sista med Salash för den här gången. Vi ska se Tsavo East som vi har velat sedan vi var i Tsavo West med mamma, pappa och Emma. Att vi får med en väldans trevlig familj på resan och att resan slutar i Mombasa gör det hela ännu trevligare. Livet leker helt enkelt!

Att vi nyss fått tårta och kaffe av grannarna när vi tittade upp för att säga grattis till lillebror som fyllde ett igår gör inte dagen sämre.

Ida står just nu och lagar mat till sin docka. Hon steker pannkakor. Det är vad hon själv ska få äta ikväll. Ett dockkök är under uppbyggnad. Mycket avancerat... Bild kommer när det är klart. Jag har bestämt mig för att vi inte kan trycka på paus tills vi kommer hem, det är lika bra att fortsätta leva och leka så mycket vi orkar. Så Ida leker med dockan, lego, pussel mm och jag leker med virknålar och stickor. Josef kurerar sig från sin senaste matförgiftning. Han leder stort i antal kvitton från provtagningar på maginnehåll. Försäkringsbolaget ska få en kasse av oss när vi kommer hem =)

Hejsan från ett ganska fridfullt Pansellskt hem.

Kibera - utdelning

Tanken var att vi skulle åka från domstolen förra fredagen och fira vår lyckade hearing med att dela ut lånen till tjejerna. Nu blev det ingen lyckad hearing och inga lån heller. Det har nu inget samband. Det kenyanska banksystemet är lika invecklat och långsamt som alla andra officiella ställen som finns här. Det som hände förra fredagen var att de två - tre valda ledarna från de fem grupperna kom till FPFK:s huvudkontor. Där fick de träffa Rhoda och Grace för lite vidareutbildning. De lämnade också ifrån sig de första två veckornas sparande. Gruppen har lyckats spara ihop 6000 ksh (ca 600 kr), vi är mycket imponerade. Det känns väldigt viktigt att sparande fungerar innan lånandet börjar.

Igår lyckades vi få ut pengar från banken för att kunna betala ut lånen. Det var en febril aktivitet här hemma för att dela in pengarna i kuvert, skriva namn på kuverten och kontrollera antalet namn och kuvert... så att allt skulle stämma.För att säkert ta pengarna till Kibera packades kuverten ner mellan blöjor i ett öppnat blöjpaket. Paketet har vi tänkt ta dig då vi inte använder dem och nu kom de plötsligt till väldig nytta. Förslaget var mitt och komentaren från Henry var "that is wisdom" sämre komplimanger har jag fått =)

Josef och Henry åkte till Kibera för att möta hela gänget. De hade fått order att samlas men visste inte varför. Att det var pengar på gång hade de i alla fall inte gissat. De blev väldigt glada och överraskade. De uppskattade överraskningsmomentet då det blir säkrare för alla så. Ingen visste att så mycket pengar var påväg in i Kibera på så sätt är också kvinnorna skyddade på vägen hem.

Så blev utdelningen av lånen ett firande för oss ändå. Vår lyckade hearing i fredags följdes av ett mycket lyckat möte igår när vi (och ni) möjliggjorde ett nytt liv för 54 familjer. Jag kunde inte ha kommit på ett bättre sätt att fira själv. Snart har vi gjort allt som krävs för att detta ska flyta av sig själv och vi kan åka hem med gott samvete. Jag lägger in lite bilder på utdelningen i slutet så får ni se själva.

I en kommentar har vi fått frågan om en specifik familj som funnits med i ett av porträtten. Jag skulle gärna återkoppla med just dessa familjer men innan någon verklig förändring har skett kommer det att dröja länge. Vill man fortsätta att lämna pengar till detta är det helt ok. Däremot kommer vi inte att förmedla pengar till någon speciell. Tanken med detta är att de ska bli självförsörjande och vi har för länge sedan insett att vi inte hjälper någon genom att ge bort pengar. Däremot att på detta sätt hjälpa till självhjälp är vad vi blivit rekommenderade att göra av alla vi frågat. Undantaget är några få som faktiskt inte kan jobba, jag återkommer till detta i kommande rapporter.

Vad vi har bestämt oss för att göra är däremot att ge samtliga familjer pengar till mat i en vecka. Detta för att stötta dem så att de inte måste använda de lånade pengarna till mat. Tanken är ju att de ska investera för att kunna börja jobba. Men alla affärsrörelser behöver lite tid innan de börjar ge vinst. Men detta är begränsat till en vecka.

/ Anna


Här är de två kvinnor som hela gruppen valt som ledare. Det är de, tillsammans med oss och Henry som utgör styrelsen.


Henry delar ut lån.


Fullt upp


Ni som känner mig förstår varför =) Bilden är ju fin, också är Nalle Puh med!

Fortsatt firande

Morgonen gick i lungnets tecken. Vi åkte och handlade men det fanns ett visst behov av att vila i familjen, utom för Ida. Men hon gillar pussel, det är tur.

Klockan tio åkte Josef till Yaya för att ta ut pengar, vi har nämligen delat ut lånen i Kibera projektet idag. Snacka om att fira! Berättelsen om det får vänta till den sedvanliga Kibera rapporten imorgon.

Kvällen har vi tillbringat i mycket trevligt sällskap på grillfest. Det känndes som allsång på skansen eller midsommar när jag gjorde tsatziki och packade picknick-korgen. Att kvällen var skön (tills det började smådroppa) och stämningen på topp gjorde inte känslan sämre. Gott med grillat var det också, det ska vi helt klart göra mycket i sommar! En trevlig kväll i ett härligt sällskap helt enkelt.

Nu firar vi genom att njuta av lugnet som inträder efter klockan åtta =)

/ Anna


Att klämma sig igenom ett nålsöga

Idag har vi inte bara varit inne hos domaren, han hörde oss också. Vi får dom den 21 maj och kan förhoppningsvis börja packa då. Vi är omtumlade, trötta och väldigt väldigt glada. Det är en härlig känsla att höra tre olika människor säga hur bra föräldrar vi är och kommer att bli. Bara hoppas att de har rätt också.

Två presenter kan äntligen bli utdelade. Vi har haft en lite present till Idas Guardian som har åkt med varje gång till domstolen för att få åka tillbaka igen. Den har stått på vårt skrivbord som en symbol för att vi ännu inte fått vår hearing. Nu är den hos sin rättmätiga ägarinna. Vi har också haft en zebra som Ida ska få när hon vaknar. Hon älskar ju djur och en söt zebra kändes som en perfekt present nu när hon är påväg att bli svensk.

Ikväll äts det ostkrokar för att fira! (Det är tur att vi lärt oss ransonera med sverigegodiset så att det finns lite kvar).

Fira lite ni också =) / Anna

Då var det dags igen

Vi står på listan. Konstigt nog blev vi jätteglada. Vi vet ju hur osäkert det är och hur trist det är att sitta där. Men tänk OM, vad skönt det vore. Jag har tänkt att jag vill vara med också när man får sin dom uppläst men om vi skulle bli hörda imorgon vill jag inte träffa farbrorn igen så jag struntar nog i det.

Nåja, det gäller att fira när man är glad och göra något trevligt när man inte är så glad. Ikväll firar vi med lite ostkrokar och imorgon kanske vi gör samma sak eller så gör vi något trevligt för att förtränga att domaren inte har oss som högsta prioritet i sitt liv. Men man kan ju inte låta bli att hoppas så det gör vi nu.

Orsaken till att vi går igenom denna märkliga process sitter och stoppar legobitar innanför tröjan på sin far. Hon är värd allt besvär!

/ Anna

I'm on a mission

Måndag tisdag har jag varit på bibelskolan. Förskollärarutbildningen är i full gång. Kenyanerna är på påsklov en månad och då kommer förskollärarna på utbildning, in-service kallas det. På tre veckor gör de tre månaders jobb - galet!

Jag har sagt ifrån undervisning den här gången. Jag kanske kan göra studenterna något gott men förmodligen rör jag bara till det för dem. Jag har bett att få observera och ta mig an lärarna. Problemet är att de inte vill bli observerade. Jag bad också om två dagar för att ha temaundervisning. Jag sa hur jag ville ha det och de accepterade. I fredags när jag kom förbi för att kolla att allt var ok och för att plocka hem lite material fick jag veta att de redan startat uppgiften och att det räckte med att jag kom på redovisningarna på tisdag. Hmmm snacka om fint för att slippa min inblandning. Det var förmodligen inte tänkt så men effekten blev så.

Jag bestämde mig för att komma i måndags i alla fall. Jag började med att vara med på en lektion och sen hjälpte jag de olika grupperna med deras temalektioner. De hade planerat fyra lektioner i fyra olika grupper, matte, language, musik och en social studies. Tanken med uppgiften var att de VERKLIGEN skulle prova på tematiskt arbete. Därför hade det ju varit bra om jag hade fått introducera den. Problemet är att varken lärare eller studenter förstår hur intressant och roligt ett tema kan bli för barnen.

Det slutade med att jag gav samtliga grupper samma utmaning till dagen efter. Att ta med någon typ av öppen uppgift, alltså att ställa åtminstone en fråga där läraren inte redan har tänkt ut vad barnen ska svara. Låter som galenskap men ALLA frågor som lärarna ställer här har redan ett tänkt svar. Ta mattegruppen t.ex. de skulle räkna kroppsdelar först när de hoppade och sen när de stod stilla. Roligt??? Knappt för någon ålder. Som exempel på alternativ övning föreslog jag att man skulle kunna fråga barnen hur många kroppsdelar de trodde att man har för att sen låta barnen motivera sina svar. De snodde den uppgiften av mig. Det sköna är att det faktiskt fanns ett svar, 12 st. Inga av barnen (barnen var studenter som spelade barn men de gjorde ett verklighetstroget jobb) fick motivera sina svar de fick gissa för att sen få veta att det var 12 PUNKT. Jag kunde komma på fler kroppsdelar än så och jag lovar att det hade suttit barn i klassrummet som undrat varför inte rumpan eller magen räknades som kroppsdel men det är frökens svar som räknas. Såhär är det hela tiden. Och lärarna i sina kommentarer sa att det var bra lektioner, de fattar verkligen inte. SUCK!!!

Jag har i två dagar känt blodet pumpa som det gör när jag blir riktigt engagerad. Jag har helt klart varit ute på min alldeles egna mission. Jag har verkligen tagit chansen att ge andra exempel på hur man kan undervisa. Jag förändrar säkert inte så mycket men om dessa studenters elever slipper härma en gång om dagen så är väl det en seger? Härma undrar ni. Jo, här härmas något alldeles förskräckligt. Fröken säger en sak och så ska barnen säga efter, inte en gång utan kanske fem. Eller så ska barnen avsluta frökens meningar. We are talking about the parts of the... BODY säger barnen då. SUCK snacka om förutsägbar tillvaro barnen för. Visst jag ställde små meningslösa kontrollfrågor till mina elever men det här är HELA tiden.

En av grupperna lyckades faktiskt. Jag blev helt lycklig. Musikgruppen hade en fråga. Läraren frågade barnen vilken kroppsdel de trodde att sången kom ifrån när man sjunger. Vilken bra fråga! Läraren accepterade också flera svar och barnen fick motivera. Jag njööööööt!

Idag har jag klippt ihop en film av de fyra lektionerna jag har 5 - 10 minuter film från varje. Lärarna och jag ska ha ett litet samtal om hur i hela friden de kan tycka att det här är bra lektioner. Undrar om det kommer att uppskattas. Men sen behöver de inte träffa mig. På ett tag i alla fall =) En kommer i alla fall att sakna mig, Salome. Hon förstår inte mycket mer än de andra men OJ vad hon vill. Jag har i alla fall gjort intryck på henne, alltid något.

Nu har jag lugnat ner mig, blodet pumpar inte längre men det var HÄRLIGT att ge sig in i utbildningsvärlden för några dagar.

/ Anna

Safari igen

Nu tror ni att vi badar i pengar när vi har varit på safari igen. Det gör vi verkligen inte, vi åker som vanligt med Salash som ger ytterst humana priser och detta safari var budgetvarianten med enkelt (men ack så vackert) boende. I hela vår Kenya budget har vi hela tiden haft en del som varit bara för resor. Vi vill verkligen ta chansen att se Idas första land. Det känns som en av de stora fördelarna med att vara här så länge, att vi kan göra det. Att åka med Salash innebär också att man får Kenya-lektioner från första kilometern till den sista.

Det kändes också riktigt bra att göra någonting roligt när fredagen blev en så stor besvikelse. Resan har lärt mig att det inte är Kenya eller den långa vistelsetiden som är jobbigt, det är att sitta och vänta förgäves i en domstol. Kenya är vackert! Och denna sorts domstolsprocess hade varit lika jobbig efter två veckor som den är efter 7,5 månader.

Vi startade tidigt på lördag morgon. Vi som startade var vi och våra grannar en trappa ner varav en firade hela 30 år i veckan. Hells gate är en liten park som man får promenera i då det inte finns några stora kattdjur. Resan dit tog oss en och en halv timme ungefär. Våra goa vänner från Norge anslöt och bjöd på en fantastisk frukost som vi åt under en liten klippa. Josef fick stjärnor i ögonen för att det hängde klätterutrustning ifrån klippan. Han har seriösa planer på att åka dit och klättra. Ja, ja bara jag slipper titta på. Ida fick stjärnor i ögonen av apam, det kryllade av babianer på klippan när vi kom. Tack och lov var de skygga så vi fick ha maten ifred.En liten gamedrive från frukost till platsen där vi skulle ut och gå visade ganska lite djur. Men det är klart, i en pluttliten park kanske ett gäng zebror, antiloper och gaseller är en bra skörd. Det jag njöt allra mest av var hur vidunderligt vackert det var. Grönt som sig bör i regntider och berg som sträckte sig mot himlen. Helt fantastiskt!

     

Promenaden som jag trott skulle vara en promenad bland zebrorna började med en klättring ner i en ravin (På den första bilden ser ni mig klättra nedåt med Ida på ryggen, jag har redan kommit ganska långt ner) . Äventyr som alltid med Salash och som alltid kommer man till fantastiska platser. När vi krånglat oss ner fanns där vattenfall och en bäck som grävt sig djupt ner i berget. Som ett sagolandskap ungefär, en saga om cowboys.

     

På väg upp för ravinen hittade Salash giraffbajs och efter ett tag bad han mig lukta, då luktade det giraffkiss. Spännande, jag hade gärna träffat giraffen också men han blev nog rädd för oss. Men nära var han. Vandringen slutade med lunch. Inta lika delikat som frukosten men den gick ner. Det blev den vanliga safarilunchen chapatti, samosas och mandazi (med reservation för stavningen). På väg från lunchen fick vi se orsaken till namnet Hells gate. Området är vulkaniskt och det finns varma källor i berget, röken står i pustar ur skogen och någon har tydligen kopplat det till helvetet. Jag tyckte det var ganska coolt  och vackert.Efter en liten gamedrive till lämnade vi våra kära norrmän för att åka vidare mot Nakuru. Det enda jag hade hört om Nakuru var att det fanns flamingos där och att den var värd att se. Jag hade inte några förväntningar annat än att se flamingos. Det fick jag göra, jag fick också möta vildmarken i utkanten av en stad ungefär som här i Nairobi. Parken är lite större än vår park här och ligger runt sjön Nakuru. Sjön har rosa kanter, det rosa är flamingos. Om några månader kommer hela sjön vara rosa, när flamingosarna har häckat färdigt på andra platser.

     

Vi åkte in i parken för att åka direkt till vårt guesthouse och meddela att vi var framme. På väg dit såg vi bufflar och två svarta noshörningar som kom väldigt nära. Vi såg stora flockar zebror och antiloper som började springa. Orsaken till sådant är oftast ett rovdjur. Värden där vi skulle bo sa mycket riktigt att det nyss varit två lejon precis utanför. Alltså åkte vi på lejonjakt. Efter lite letande hittade vi ett fantastiskt lejon som låg och spanade också han precis nära bilen. Där stod vi länge och bara njöt av två lejonbröder som visade upp sig från sin allra vackraste sida. Safari kan verkligen vara helt fantastiskt.På gästhuset lagade vi mat, åt och stupade isäng, sov, vaknade, packade, åt frukost och åkte iväg igen. Inga sovmornar på safari! Vi hade en härlig dag i parken. Vi såg stora flockar med bufflar, det fanns många savann-djur över huvud taget. En giraff vi inte har sett vilt tidigare har vi nu i trofésamlingen Rothchild och den vita noshörningen. I Masai Mara är de vita noshörningarna vaktade av beväpnade vakter men här hittade vi en hel familj alldeles vilda. De är otroligt stora jämfört med de svarta, men det är de svarta som är agressiva.

     

     

En underbar helg tillsammans med goda vänner var ett bra balsam för oroliga själar, tack för sällskapet. Undrar vad vi ska göra nästa helg...

 / Anna

Igår och idag har jag varit på skolan och haft temadagar men det är en egen lång historia. Något för imorgon kanske.

Något ska man vara bäst på...

...och just nu tror jag att vi har rekord i antal försök på hearing. Vi kom till domstolen klockan 8:05, 8:30 öppnades grindarna och vi kunde gå in. 9:00 ska allt börja men ingen domare syntes till. Vi fick höra att han skulle börja 10:00 istället men han kom inte förrän 10:15. Då ropades första punkten på listan in, sedan femte. Med 18:e december i färskt minne då våra vänner inte fick sin hearing för att han hade för mycket annat att göra stannade hjärtat på mig då. Sedan ropade han in nummer 2 och gjorde två guardian appointments (det är det man gör första gången i domstolen). Sedan ropade han in första hearingen som kom ut kort därefter ohörda. Sen gick han igen. Vi fick veta att vi kunde gå och ta en ny tid eller vänta. Vi väntade så klart. Strax före tolv kom han tillbaka och ropade in den andra hearingen som kom ut lika ohörda som den första. Sen var det vår tur. Ursäkten var att han hade för mycket att göra och att han inte skulle hinna. Han gav oss ett nytt datum och vi är välkomna tillbaka nästa fredag (det tror jag när jag sitter där). Hearingen efter oss blev också de ohörda och ett gäng ganska ledsna personer lämnade domstolen.

OM vi får ha vår hearing nästa vecka så är det inte säkert att det blir någon skillnad i slutändan men det börjar kännas lite påfrestande att det aldrig går igenom. Men vi kommer att klara det här också. Imorgon åker vi på safari igen och vi tänker ha det jättetrevligt! Men nästa gång vill jag se denna dörr med skylten åt andra hållet. Det är dörren till "vår" domare och på skylten står det "court in session" om den är rättvänd förstås. (Man får inte ha kamera i domstolen så jag känner mig jättebusig som hade det, tog kort OCH lägger ut bild på bloggen =)/ Anna

Ett steg närmare

Vi står på listan över domstolens hearingar imorgon. Alltid något, vi har dock lärt oss vid det här laget att inte ta ut segern i förskott. Men lite glad kan man allt bli =)

Fortsättning följer imorgon

Det prickiga masailandet

Är väl ungefär vad Masai Mara betyder. Vi åkte på måndag morgon, en ytterst skruttig safaribil (en minibuss med tak som går att lyfta upp) hämtade oss. Var det såhär lyxsafarit skulle bli? I Kenya vet man sällan hur någonting ska bli innan det händer. Vi blev avsläppta på flygplatsen och gick in igenom en intressant säkerhetskontroll. Med ca en liter vatten i handväskan. Man får inte ha spjut, pistoler och pilbågar, annars går det mesta bra. Vi blev visade till ett 18 sitsigt flygplan, första gången för mig i ett så litet plan =)På bilden står planet på flygplatsen vid Mara Safari Club. Mer än så var det inte, jo förresten en tax free butik =D jag frågade efter priset på ett halsband jag redan har. 10 gånger så mycket som jag betalat började hon på... Vi blev hämtade med bil till lodgen, safarit började redan på resan dit med flodhästar och apor.

     

Vi kom fram till lodgen där personalen stod och väntade med våta handdukar som vi kunde torka av resdammet med. Efter att ha checkat in blev vi visade till våra tält... jovisst vi har tältat på Afrikas savann. Som husvagnsmänniskor älskade vi förstås känslan av förtält.

     

En fyrarätters lunch senare åkte vi ut på game drive som det heter när man åker bil och letar efter djur. Jag hade inte sett någon gepard i vilt tillstånd än. Vi har klappat gepard i djurpark men det är inte riktigt samma sak. Förutom massor av zebror, antiloper och gaseller hittade vi en gepard på jakt, tillsammans med sin unge. Hur det gick, thomsongasellen kom undan... den här gången.

     

Luncher och middagar har varit fyra rätters. Idag var vi det enda sällskapet kvar på lodgen så inatt ska personalen vila, jag frågade om de skulle ha fest men det skulle de inte. Vi har njutit i fulla drag av lugnet på en helt avfolkad lodge. Den rena luften, vidderna, maten, naturen, sällskapet... Hade vi varit stressade innan hade vi varit avstressade nu, istället är vi mjuka i kroppen av tre dagars njutning. Trötta, i alla fall Josef som inte sov på resan hem men lugna i själen. Naturen runt tälten kändes dessutom som svensk sommar, det fanns till och med ett träd som såg ut och luktade ungefär som syrén. Sällskapet har varit det allra bästa, en dansk familj med en liten väninna till Ida. Det har blivit många promenader hand i hand... SÖTT

     

Naturupplevelsen på våra olika safaris har varit helt fantastisk. Inget safari har varit det andra likt. Något helt utanför naturen som gör resorna så olika är Ida. Det är några månader sedan sist och hon har fler ord, är mer medveten vilket gör hennes iakttagelser av djuren helt underbara att uppleva. Hon är som en sportkommentator, abfen (giraffen) äte (äter), pine (springer) gör de flesta djur men mest zebror och gaseller. Jag kan inte ens stava till Idas version av zebra. Hon har använt ett verb förut bova (sova) men annars har det inte varit några verb. Denna resa har verben exploderat, inte antalet verb men användningen av de tre hon kan. Härligt!

     

Big 5 då? Vi har redan dessa fem troféer men visst har vi letat lejon och elefanter. Hittat har vi också gjort men inte leoparden. Jag saknade herr lejon i min trofésamling, honom fick vi tag på. Men jag håller med Salash, stirrar man sig blind på de fem missar man så många andra djur. Vi har helt enkelt njutit av allt från mungos till elefanter.

     

     

De är ju inte så tokiga big 5 heller. Efter att Ida suttit och vinkat med handen och sagt kom till elefanterna hittade vi äntligen en grupp där den här lilla söta ingick. På väg hem hittade vi en stor hane. Ida som ju älskar elefanter var nöjd!

Nu väntar två sovande sötnosar på mig (undrar om Josef uppskattar att bli kallad sötnos, det är vad han är i alla fall) godnatt! / Anna

Kibera - det rullar

Alltså det är inte Kibera som rullar utan projektet. Vi hade möte här hemma i fredags och fick lite rapporter. Alla de fem grupperna har träffats och börjat spara. Bara det känns helt makalöst. Hoppas också att de kommer att planera klokt inför sina kommande investeringar. Vi är väl medvetna om att en del av de pengar vi lånar ut aldrig kommer att komma tillbaka men de som inte betalar tillbaka får inte heller stanna i projektet och pengarna hamnar där de behövs var så säker. Men för en del av kvinnorna kommer detta att fungera och bli en början på ett helt nytt liv. Man kan inte ge sig in i projekt här och blåögt tro att det kommer att fungera på alla fronter, eller det kan man ju men då blir man garanterat besviken.

Vi pratade om problem. Ett problem är de familjer som har tagit hand om föräldralösa barn, där de föräldralösa barnen är över tre år och under skolåldern. Alltså, det går inte att ta med dem till "jobbet" och man har inte råd med förskoleavgiften (70 kr / mån). Jag blev lite bitsk först och undrade om inte dessa barn också var barn i familjen och borde behandlas så (de biologiska barnen går förmodligen i förskola) men som så ofta här så får man inse den krassa verkligheten. Om en familj har tio biologiska barn och har tagit hand om fem föräldralösa för att en syster eller bror dött så kan det ju finnas orsaker till att pengarna inte räcker. Vi har bett om ett antal så att vi vet hur många barn det rör sig om. Sen ska vi fundera på om det är möjligt att betala deras förskoleavgifter åtminstone till en början. Det skulle helt klart hjälpa kvinnorna att kunna arbeta.

Skolavgifter har vi sagt nej till (just nu) det är så många familjer så det är helt enkelt inte möjligt. Primary school är gratis även om man får nöja sig med public school som sällan är bra. Secondary school är så dyrt att vi skulle ha råd att hjälpa tre barn. Då kan pengarna användas bättre.

De tror inte riktigt på att detta är möjligt trots de två gästerna som berättade hur lyckat detta varit i deras by. De vill gärna tala om för oss att i Kibera är det extra svårt så vi måste förstå att man måste göra annorlunda där. Vi vet förstås inte men vi har valt att lita på Rhoda och Grace som höll utbildningen. De är väldigt bestämda med att lånen ska vara återbetalda på tre månader och att de ska betalas veckovis. Då ser man vilka som tar detta på allvar och inte. Jag höll fast vid att erfarenheten av 10 000 kvinnor Kenya runt måste väga tyngre än en känsla av att detta är för svårt hos några som inte har provat än. Då föreslog Henry att vi skulle hjälpa till med mat de första dagarna så att det inte finns någon ursäkt för att inte starta och inte betala tillbaka. Alltså funderar vi just nu på om vi ska göra det eller inte. Det kommer att kosta minst 5 000 kr, det är ju närmare 60 familjer. Henry tyckte två veckor, 14 dagar. Vi lutar åt 10 dagar, det är dyrt nog och borde ge dem en ärlig chans att komma igång. Om de är sparsamma med maten så räcker den i 14 dagar ändå, de äter ju trots allt nu också.

Pengarna är i alla fall överförda från Sverige så antingen finns de i cyberrymden eller på kontot. Vi ska kontrollera det på torsdag så att allt är i ordning innan fredag. Snart kan vi inte göra mer... då är det upp till tjejerna själva.

Här kommer dagens porträtt

Martha

Martha är Masai men gifte sig med en Kikoy. 1963 flyttade de till Nairobi där mannen fick en liten bit mark av staden i det område som senare kom att bli Kibera eftersom han var stadsanställd. Då var det inte en slum utan ett fattigare område med små hus som låg glest från varandra med små tomter där de kunde odla lite egna grönsaker.

Med tiden så förändrades området och slummen Kibera uppstod precis där Martha och hennes man bodde. Därför är hon en av få i Kibera som faktiskt äger sin mark och sitt hus. Livet förändrades drastiskt efter första barnet hade fötts. Mannen var sångare och gick helt upp i musiken och han blev alkoholist. Han brydde sig inte ett dugg om familj och hem och alla pengar han tjänade gick till sprit. Till sist tog Martha sitt barn och flydde till sina föräldrar. Då passade mannen på att ta sig en andra hustru. Men efter en tid dog den andra hustrun och då kom mannen och hämtade tillbaka Martha.

Martha bestämde sig för att ha tålamod och stanna med honom och ta hand om barnen och försöka sörja för dem. 1992 dog mannen. Under åren som gått har tre av deras barn dött. Martha säger: ”Jag har bestämt mig för att som kristen ha en positiv inställning till livet även om det ofta är hårt med många problem” Marthas största problem är att huset är i extremt dåligt skick och skulle behöva åtgärdas. När det regnar strömmar vatten in både från tak och från hål i väggarna.

Martha har skänkt en del av sin mark till områdets barn, det är på hennes tomt lokalen där barnen och mammorna träffas står. Hon är gruppens mama.

Vi önskar er en god vecka och Guds välsignelse / Anna och Josef


FYI

Det blev de röda =) Alltså de som Josef tyckte sämst om så nu är han lite sur... fast bara lite. Jag gjorde en kompromiss och köpte de roliga som jag kände mest för och så sätter jag nya glas i mina gamla bågar så har jag ett par "snälla" bågar också. Tillbaka till 80 talet alltså för min del, jag hade samma färg då fast de var tre gånger så stora.

Vi åker till Masai Mara imorgon och njuter av afrikas savanner ännu en gång. Det är bara att erkänna vi älskar safari, Ida inräknad. Hon spärrar upp ögonen och börjar leta med blicken när vi säger att hon ska få se elefanter imorgon. Att vi flyger istället för att åka bil känns också helt ok, inte fel att få flyga över Masai Mara. Vi kommer inte att ha internet eller ens telefon så vi blir okontaktbara tills på onsdag kväll.

Ha det bra! Det ska vi! / Anna

Beslutsångest!

Jag har insett att jag MÅSTE ha nya glasögon. Mina gamla som är G A M L A (men jag älskar dem) är så repiga att det faktiskt inte räcker att putsa dem längre. Jag har varit hos optikern idag och gjort syntest och valt två bågar som jag väljer mellan. Utbudet är inte jättestort och jag tog de två jag tyckte bäst om i hela butiken. Nu har jag skypat vilt med en massa människor hemma och sprungit runt till alla grannar här för att få veta vilka jag ska köpa. Problemet är bara att de inte tycker det par jag känner mest för, utom syrran och pappa =) Mamma håller på att skriva sitt omdöme just nu så vi får se hur det blir. Imorgon ska jag beställa i alla fall så att jag har mina nya när jag kommer hem från Masai Mara på onsdag. Ja, det blir safari måndag till onsdag. Ska bli väldigt roligt!

Nu ska jag spegla mig igen... uj uj vad det är svårt! / Anna


Dubbelmöte

Idag skulle jag skypa med jobbet. Jag har haft nöjet att delta i doktorandseminarierna på jobbet under hela tiden vi varit här. Med några undantag när vi varit på safari eller i domstolen. Jag har aldrig något vettigt att komma med men jag får ha kontakt med mina goa kollegor och jag får lyssna på alla dessa kloka människor vilket förhoppningsvis gör mig en smula klokare i längden. Idag var det ett sådant seminarium och jag bänkade mig vid datorn. Josef och Ida gick ut till gungan.

En kvart senare kom de in med andan i halsen. Vi skulle ha varit på ett möte angående projektet i Kibera klockan 10.00 (då seminariet började). Alla satt och väntade. SUCK här predikar vi om swedish time och så glömmer vi hela mötet. Josef snabb-packade en väska och kuskade iväg med Ida. Ytterligare en halvtimme senare ringer han och frågar om vi kan ha mötet hemma för att slippa betala avgift på huvudkontoret. Sagt och gjort Josef, Ida och fyra andra kom hem och hade möte i vardagsrummet, jag satt och skypade i sovrummet.

När jag sagt hejdå till kollegorna fortsatte jag med mötet i vardagsrummet. Efter en stund insåg vi att hela gänget behövde lunch. Vi hade inte direkt handlat för att föda fyra extra personer, i alla fall inte med samma rätt. Pytt i panna alltså men i form av pastasås. Vad sägs om bacon, korv, purjolök, lök, majs, ost och matlagningsgrädde i samma pastasås. Jag frågade om det var någon som inte åt fläskkött, alla gör inte det här. Alla åt fläskkött men de hade bara inte gjort det än. En bit in i lunchen frågade Henry vad de tyckte om fläskköttet. De visste inte vad av alla konstigheter i maten som var fläsk. En pekade på en majsbit och frågade om det var fläsket. Ja, det är inte lätt när man inte provat förr. Inte säkert att de ätit mzungo-mat någonsin förut.

Nu ska vi titta på Mc Gyver, Jag kan också rapportera att maten i går var riktigt god mzungo-mat. Han är en bra kock min man =)

/ Anna

Jobb jobb och jobb

Det är så mina dagar ser ut just nu och jag älskar det! Fast jag har lite skavsår i rumpan, det var länge sen jag satt stilla så länge. Josef och Ida lever livets glada dagar, antingen är de ute i solen och leker eller så är de på utflykt. Det är kanske därför som jag har så trevligt med mina avhandlingar för att jag så gärna vill att de ska få lite tid ensamma. Ida har varit rätt mammig men det börjar faktiskt svänga nu =) Det är så mysigt att se en far-dotter relation växa fram, de har helt enkelt roligt tillsammans. Idag har de varit på nåt lekland och hoppat i bollhav mm.

Vi tror att vi har bokat safari till på måndag, det är liiiite svårt att få bekräftelser men förhoppningen är att vi ska njuta hela veckan istället för att gå runt och bara vänta på en lista som i alla fall inte publiceras förrän torsdag eftermiddag. Vi ignorerar oron helt enkelt och tittar på elefanter istället. Imorgon är det fredag och sen är det ingen mer fredag kvar innan vår hearing - förhoppningsvis men tredje gången gillt ska väl gälla.

Ikväll har min älskade make utlovat entrecote, potatismos och sås efter nattningen. TV middag alltså, något att se fram emot när man ligger och försöker få en väderkvarn att förstå att hon ska sova, just nu tycker hon att busa är en bättre aktivitet vid åttatiden på kvällen.

Hoppas att ni också får en trevlig kväll! / Anna

Små yrselanfall...

Efter 14 år som gift har jag märkt att förälskelsen faktiskt inte riktigt släpper taget. Den kommer bara i omgångar som små yrselanfall av kärlek (jag vill nu bara förtydliga att kärleken faktiskt finns där hela tiden men inte förälskelsen, det är liksom olika tycker jag). Att få Ida var en himlastormande förälskelse som jag gissar att föräldrar världen över kan känna igen sig i. Förälskelsen har omsatts i en djup och innerlig kärlek. Men jag hoppas att denna förälskelse inte heller släpper. Ikväll fick jag ett sånt där litet yrselanfall av kärlek. Kan man få annat av världens sötaste Ida snusande bredvid mig i sängen hårt kramandes sin Puh? Såna små anfall hoppas jag innerligt att jag ska få av henne resten av mitt liv! Undrar om mamma fortfarande får dem av mig...

Kram mamma och alla andra / Anna


Fixardag

Hemma brukar påskhelgen vara helgen då grannarna plötsligt syns. På mamma och pappas gata finns det plötsligt cyklande barn och räfsande vuxna. På vår gata är det inte lika markant, vi har inte lika många grannar men grannarna mitt över brukar vara väldigt flitiga i sin trädgård.

Här har vi ingen trädgård, en balkong dock som står och förfaller i regnperioden (det är inte lika mysigt att sitta där under regntunga skyar). Istället har vi tillbringat dagen inne, förutom Josef som fick åka och handla en liten sväng. Josef och Ida har lekt och jag har städat. Jag har länge suktat efter att få ta ett ordentligt tag med alla saker. Vi har inte så många skåp och lådor men desto fler resväskor. Förvaring saknas inte det gäller bara att vara lite klurig. Jag har gått igenom diverse skåp, hyllor och högar. Jag har slängt och rensat. Det känns precis som vårstädning och det känns väldigt bra. Det blev inte sämre av att jag har haft Liza Marklunds "En plats i solen i örat". Jag älskar att läsa och jag älskar att rensa (när jag har tid för det) så jag har haft en toppendag. Bullar och två sorters kakor har det också blivit. Nu kan jag lungt jobba i veckan utan att känna behovet av att städa, det kommer ju städerskan att göra =)

Nu ska vi se sista avsnitten av "Lilla huset på prärien" säsong 6 avsnitten där Laura och Almanzo förlovar sig. Vi ska också smaska kakor och bullar. Ett bra slut på en bra dag helt enkelt!

/ Anna

Kibera - utbildning

Här kommer äntligen beskrivningen av kursen vi hade torsdag och fredag. Vi hade ju sagt att kursen var ett villkor för att de ska få låna pengar men man vet ju aldrig om sådan information går fram eller inte. Hela gänget skulle också ta sig från Kibera till Karen med matatu (två byten) under morgontrafiken. Vi visste alltså inte vad vi skulle förvänta oss i antal deltagare klockan nio när det hela skulle börja. I torsdags fem i nio åker en blå buss in på skolans område, ut väller hela gänget (utom sex stycken som kom lite senare, men bara lite). De hade helt enkelt förhandlat med en busschaufför om att ta dem hela vägen i ett sträck, det blev 1000 ksh (100 kr) billigare per resa alltså sparade detta oss 400 kr. Mycket kreativt! Alla kom, utom en vars nyfödda bebis dog i måndags, men hon kommer att få möjlighet att se filmen då vi filmat det mesta och tack vare det delta i projektet.

Kursledarna kom också i tid så allt kunde börja med en liten betraktelse från Josef som pratade om att Jesus bereder en plats åt oss i faderns hus (Joh 14:1-4). Sen startade kursen med en liten lektion om att låna pengar. Allt var på Swahili men det som berättades för mig vid fikat var att de pratat om känslan när man lånar pengar, det är som bröllop man är glad och upprymd. Känslan när man ska betala tillbaka är däremot som begravning, jättejobbigt! De beskrev olika system att låna och hur det brukar fungera med ränta osv.Kursledarna Rhoda, Grace och Benjamin arbetar med projektet Tuinuane (tror jag att det stavas). Det är ett microlånsprojekt på landsbygden. Till skillnad från vårt projekt får kvinnorna där börja med att spara ihop pengar som de sedan lånar av. Vi har alltså gjort fel men vid ett samtal med Rhoda i fredags fick jag bekräftelse på att detta är enda sättet att arbeta om man ska kunna komma igång i slummen, det är helt enkelt för svårt att spara pengar där. Då kändes det väldigt bra igen.Fikarasten var ett intressant skådespel. 60 personer skulle ha te och mackor (orostat rostbröd med smör) samtidigt. I matsalen finns en TV, den fick jobba hårt på högsta volym. Vid det enda bordet satt vi och kursledarna, inte för att de sparade de finaste platserna till oss utan för att alla andra flockades i tre-fyra halvcirklar runt TV:n. Vi vet att några har TV hemma men långt ifrån alla. De sa att de var på retreat och njöt i fulla drag. Det var också intressant att iaktta bordsskick. I Kibera slänger man skräp där man står, gatorna är helt enkelt nedtrampat skräp och annat onämnbart som man inte vill tänka på när man går där. Skräp slängdes alltså på golvet (soptunnor är i och för sig ytterst sällsynt på skolan). Men det var bara vid första fikat, det såg bättre ut vid de andra måltiderna.

Efter fikat pratade de om att spara och hur mycket pengar man faktiskt kan få ihop på ett år om man bara sparar några shilling i veckan (10 ksh är ungefär 1 kr). Senare under lunchen pratade de om att de verkligen hade lärt sig mycket. David som vär där istället för sin fru som varit tvungen att resa till sina föräldrar (ovanlig kenyansk man men ett väldigt gott föredöme) var helt lycklig över allt han fått lära sig.

Efter lunch pratade de om det system som vi ska prova det närmsta året. Det blev lite upprörda känslor när de fick veta att de ska betala ränta. De kommer att avkrävas en ränta på under 1 % för att det ska vara möjligt för alla att betala, de kommer att få tillbaka räntan efter ett år så det är egentligen ett tvångssparande. De blev till slut övertygade och accepterade systemet. De skapade också fem grupper med ca 8 - 12 medlemmar i varje grupp. I grupperna valdes kassör, sekreterare och chairlady (ordförande). Dessa tre finns helt enkelt för att föra bok över gruppens pengar och för att det ska vara enkelt att ta kontakt med gruppen. En grupp hade problem att välja då de helt enkelt inte litade på varandra. Det tog ett tag att övertyga dem och jag tror inte att alla är övertygade än men vi vet vilken grupp det är och de kommer att få mycket stöd i början för att komma igång på ett bra sätt.

Första dagen var helt enkelt en succé, nöjda kvinnor (och David) som fått tillbringa dagen i den vackra omgivningen som skolan utgör och som fått både fika och mat. Men viktigast av allt som fått lära sig en massa viktiga saker om hushållsekonomi.

På fredagen kom vi kvart i nio, då hade tjejerna redan varit där i nästan två timmar och haft bönemöte och sjungit av hjärtans lust. De är så lyckliga att de bara vill sjunga fick vi förklarat för oss. Jag inledde med berättelsen om talenterna ur (Matt 25), mitt budskap som jag haft på hjärtat till denna grupp var att Gud har lagt ner talang och förmåga i deras liv och han vill att de ska förvalta detta väl. Kursen fortsatte med företagande. Hur man driver företag och att man måste göra reklam för sig om man har en produkt som är vanlig. Tjejerna fick skriva ner sina drömmar och mål och på så sätt i tankevärlden starta sin verksamhet.Efter fikat fick vi fint besök. Två kvinnor från en liten stad som varit med i Tuinuane länge berättade om sina resor. Den ena hade nu ett grönsaksstånd på marknaden i staden och hade en god (med Kenyanska mått mätt) förtjänst. Den andra vet jag inte vad hon jobbade med men hon hade hållt tyst för sin man och plötsligt en dag kommit till honom och sagt att hon nu kunde bygga dem ett hus. Snacka om att han tappat hakan. De har över huvud taget pratat mycket om hur de ska hantera sina män i detta. Särskilt om männen är alkoholister vilket inte är ovanligt. Kontentan tror jag är att inte berätta så mycket utan spara så mycket som möjligt och berätta när man har en rejäl summa pengar att komma med då kanske mannen kan både acceptera och respektera fruns företag. Detta besök uppskattades mycket av alla, så gott att få höra några som genomfört det man står i begrepp att göra själv berätta.

Efter lunch handlade allt om hur man för bok på sina lån och sitt sparande. Våra kursledare har hjälpt oss att ta fram ett enkelt system för detta och tjejerna fick lära sig och öva i sina böcker. Cylock fick privatkurs för att han ska kunna hjälpa dem sen när allt har kommit igång. Appropå honom vill jag gärna berätta att också hans fru var med och kommer att ingå i projektet. Denna lilla familj har hamnat nära våra hjärtan då vi inte begriper vad de lever av samtidigt som Cylock engagerar sig med hela sitt hjärta och engagemang men utan att få något betalt. Att inkludera hans fru känns som ett mycket bra sätt att stödja dem på. Hon vill öppna en liten butik i deras hem och på så sätt kunna stanna hemma med sitt barn och samtidigt tjäna lite pengar.Även andra dagen slutade med ett mycket nöjt gäng. Vi är också nöjda, hur ofta får man två konferensdagar för 60 personer för 3500 kr inklusive transport av samtliga deltagare? Vi har lite trycksaker kvar att betala plus att vi ska betala resa och arvode för gästerna men det är fortfarande mycket väl investerade pengar. Vi vill ju att ni som varit med och betalat ska veta vad vi gör med pengarna.Lånen kommer att betalas ut den 16 april, vi hoppas att kunna fira vår avklarade hearing i domstolen med att åka och betala ut lån =) Finns det något bättre sätt? Fram till dess ska de börja spara pengar. Bara för att vi hjälper dem på traven kommer de inte undan själva sparandet. Om vi verkligen ska hjälpa dem för framtiden är detta otroligt viktigt! Sen följer den första tremånadersperioden då de måste visa att de klarar av att betala tillbaka och att de sköter sina affärer. (Det handlar helt enkelt om att låna tillräckligt mycket för att kunna börja jobba och tillräckligt lite för att kunna betala tillbaka). Detta har kursledarna varit mycket bestämda på. Under veckan som kommer ska de fem grupperna träffas och börja planera både sina blivande företag och vilka som ska låna vad ur gruppens gemensamma kassa som till en början kommer att vara 3000 ksh per person.

Jag hoppas att ni förstår hur otroligt glada vi är för Rhoda, Grace och Benjamin. Att vi fått kontakt med dem och att de glatt hjälper oss gratis är bara ett bevis för oss att vi går Guds ärenden och att vi är på helt rätt plats i rätt tid.

Glad Påsk och Guds välsignelser önskar Anna, Josef och Ida som använt påskhelgen till att pusta ut efter ett mycket intensivt veckoslut.


Glad Påsk

Hejsan, vi finns kvar men vi har inte bloggat då kursen tagit all vår tid. Ett utförligt inlägg med bilder kommer imorgon. Vi har i alla fall haft det fantastiskt!

Att det är påsk har vi däremot knappt uppfattat. Det finns liksom inga påskliljor och ingen snösmältning heller. Då är det tur att vi har goda grannar. Idag har vi avnjutit ett helt påskbord med köttbullar, prinskorvar och lax... underbart gott och trevligt, TACK! Vi började också se en Jesus - film vilket åtminstone för mig hör påsken till men vårt nya barnfamiljsliv tvingade oss att skjuta slutet på morgondagen. Det innebär ju bara trevligt sällskap två eftermiddagar istället för en så barnfamiljslivet gillas skarpt.

Påskägg finns inte heller i Kenya så det sparar vi till nästa år men en påskpresent blev det i alla fall till den unga damen som fyller ett och ett halvt idag. Inlägget avslutas därför med en bildserie som är lika tråkigt maskerat som vanligt men den som väntar på något gott... snart är hon i Sverige med hela sitt toksöta ansikte =)

GLAD PÅSK på er alla!!!
RSS 2.0