Vad var det som hände =)

Det är lite glest mellan inläggen, det är lite problem med uppkopplingen. Det var nån olycka och tydligen har inte Kenya så många kablar internet in i landet och nu är en trasig och det märks kan man säga. Mest av allt märktes det när vi skulle ladda ner en stor akt på en liten pojke i måndags. Men den kom till slut. Vi ringde våra föräldrar utan att ens ha sett bilden själva. Han är så söt, pigga glada ögon och skrattgrop. Mamma kommer att smälta!
...
Jag satt i seminarium på Skype i måndags, snälla kollegor har gjort det möjligt för mig att läsa en kurs och i måndags eftermiddag var jag egentligen på biblioteket på Stockholms universitet. Det blev fikarast och jag gick till köket och började ladda kaffebryggaren. Den laddades med kaffe men inte vatten för då ringde Josefs telefon. Jag har önskat mig att vi skulle få vara tillsammans när telefonen ringde med just det här samtalet, vi var ju tillsammans när vi fick Ida, och så blev det. Vi kunde knappt höra vad Kajsa sa i telefonen, för när vi berättade för Ida att "tanten" ringde så utbröt ett jubel och en krigsdans i soffan.
...
Vi fick akten mailad till oss. När livet förändras i ett telefonsamtal är man inte alltid så samlad och organiserad. Vi försökte ladda ner akten, ringa föräldrar och fatta vad som hänt på samma gång. Till slut vad mor och far föräldrar informerade, akten nedladdad och vi kunde titta på ett litet busfrö. Det är konstigt att ha barn på kort, jag är inte avundsjuk på de som har barn så i månader innan de får åka och hämta, man vill ju bara krama. Vi läste och försökte förstå ännu mer om vem vi har fått men det är bara att inse, det får vi lära oss live så småningom. Vi meddelade syskon, vänner och till slut bloggen och för varje gång jag sa eller skrev att vi har fått en lillebror så sjönk det in lite mer.
...
Vi bestämde oss för att fira. Ida fick pannkakor och sen åkte vi till Nakumatt för att handla. Först och främst kläder, skjorta och shorts blev det. Hem igen för att beställa libanesiskt, som vi har längtat efter. Att bjuda på tårta samma dag hade vi redan skrotat, man hinner inte så mycket varje dag här. Vi bjöd till pooltårta dagen efter istället. Vi hann dessvärre inte ringa efter Libanesiskt heller, inget svar. Vi firade med korvstroganoff och spaghetti och sällan har korvrester smakat så gott =)
...
Tisdagen blev istället ett enda firande, vi åt vindruvstårta (fanns inga jordgubbar) vid poolen med gänget och fick sällskap till middagen och nu blev det libanesiskt. Lillebror är minsann värd att firas!
...
...
Idag åkte Ida och jag med några familjer till Rusty Nail (favoritrestaurang) för att äta brunch. Då ringde telefonen igen och jag fick ett nytt efterlängtat datum. Det verkar som att vi får träffa lillebror den 12/3. Så nu ska vi börja planera för en väldigt väldigt viktig resa. Vi ska åka till Kisumu där han finns och hämta vår skatt.
...
Tack och hej
Anna

En lillebror

har vi fått. Vi är så glada, inte minst storasystern som vid middagen (pannkakor för att vi firar) konstaterade att hon är tre år och storasyster så hon behöver en vuxengaffel.

Lillebror är sexton månader och vi hoppas få träffa honom snart.

Nu ska vi fira

Kram från familjen Pansell

Kontraster

Jag (Josef) har på skoj sagt några gånger att om jag skulle skriva en bok om våra upplevelser i Kenya så skulle titeln bli "skönheten och odjuret". För detta är ett land fyllt av så mycket skönhet och samtidigt så mycket elände.

 

I vårt liv här kastas vi mellan kontraster. De senaste två dagarna är exempel på det.

 

I går hade vi en solig och varm ledig lördag som vi ägnade vid poolen på lyxiga "Windsor golf club" (egentligen lite för dyrt men ibland är det ok att unna sig). Det var underbart, avslappnande och härligt och jag blev lite bränd. Glömde visst att jag vanligtvis har skjorta eller T-shirt på mig.

 

 

Idag har vi mött ledningsgruppen för vår verksamhet i Kibera och samtalat över hur vi skall gå vidare i verksamheten där. Vi står inför enorma och spännande utmaningar och inom kort återkommer vi med en programförklaring för hur vi skulle vilja ta verksamheten vidare. Helt klart är att livet i Kibera är helt vansinnigt långt från lyxen på Windsor. Ett citat från en av de två kvinnorna i ledningsgruppen lever kvar i mitt sinne: "No one choose to live in Kibera unless they don´t have any other option (Ingen väljer att leva i Kibera om man har ett annat alternativ)". Nu sitter jag i soffan och hör regnet utanför vårt fönster och tänker på hur det måste vara i att sova i ett trångt skjul med läckande tak och väggar av jord.

 

Ett annat exempel på kontrasterna är kyrkupplevelsen förra helgen respektive denna.

 

Förra helgen var jag tillsammans med en grupp svenska studenter ute i bushen på riktigt och besökte Masai kyrkor, vilket jag också skrev om. Det var gudstjänster helt i Masai stil och under mycket enkla former. Inget ljud och inga instrument men en levande sång med traditionell dans och allt.

 

Idag var vi på gudstjänst i det snabbt växande Nairobi chapel med modern sång, stora TV skärmar och intervju från scenen av den man som leder den Kenyanska regeringens projekt för att år 2030 ha lyft Kenya från att vara ett fattigt land till att vara ett medelinkomstland.

 

Det är tur att jag är en person som uppskattar omväxling.

 

/ Josef

 

Jag har bara ett litet tillägg. Min önskan för ida


http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2F%3Fgl%3DSE%26hl%3Dsv&hl=sv&gl=SE#/watch?v=dK6md-flmyk
/Anna

Live från Nairobi National Park

Precis just nu sitter vi och skumpar i bilen omgivna av zebror och antiloper. Fantastiskt och underbart!

Tre lejon och en flock noshörningar inklusive en liten plutt har morgonen bjudit på :-)

Ida är överlycklig för att hon ska få åka runt hela dan.

 

 


Garn


När Josef har varit på resa har Ida och jag stannat hemma och tagit det lungt. Det är många familjer på väg hem för tillfället så vi försöker hinna med så många hej-då-fikan vi kan. Idag bjöds det på himmelska chokladmunkar och kaffe, de dög absolut som ersättning för semlor.

Efter fikat packade vi och två andra mammor in oss i en buss för avfärd mot city. Det är helt ok att åka till stan ibland men centrala Nairobi är inget man går och myser i. Men när man har behov av saker är det en bra utflykt. Jag hade seriösa garnbehov :-) Jag har stora planer när lill*ns filt är klar. Jag vet bara inte var jag ska börja. Det är så mycket som är roligt. Men när garnet kostar 5-10 kr nystanet så kan man planera.

Det är mycket som händer denna vecka. På torsdag och fredag ska vi flytta till en större lägenhet. Det känns bra samtidigt som vi kommer att sakna vår lilla E 13. Nio månader av vårt liv har vi bott här, nio väldigt viktiga månader. Nu får de kommande viktiga nio/tio månaderna en ny arena. Ida är så glad för hon ska få en barnkammare precis som Madicken och Lisabeth.

På fredag ska vi åka in i nationalparken och njuta av den hett efterlängtade naturen och djuren. Jag älskar ju giraffer och det ska bli så roligt att återse dem i det vilda (så vilt det nu blir granne med stan). Vi ska åka i vår bil så jag räknar med att få köra lite safari själv också.

Även om det händer mycket så betyder det inte att vi inte har tid med ett alldeles speciellt samtal. HÖRDE NI DET??? Alltså ni som sitter på de där papprena som ska i ordning innan vi kan få vårt efterlängtade besked. Telefonen får åka på safari också minsann.

Nattinatt Anna

Masaier

Lite trött och sliten sitter jag (Josef) i soffan efter en helg i bushen och känner mig som en ”riktig missionär”. I lördags morse lämnade jag, tillsammans med de sju bibelskolestudenterna från Sverige, Nairobi för en resa ut i Masailand. Vi reste ihop med en kvinna som heter Lanoi och som driver ett projekt för att bekämpa kvinnlig könstympning, vilket är mycket vanligt bland masaierna, för att se hennes projekt. Hon och hennes man, som anslöt till oss senare på kvällen, har också på kort tid grundat fyra kyrkor i det område där de är verksamma.

 

Efter att ha lämnat Nairobi bakom oss for vi i kanske en timme ner emot Tanzania innan vi svängde av in i vildmarken. På extremt skumpiga och dåliga vägar som bitvis inte var mer än stigar tog vi oss långsamt fram i en Landrower och en Landcruzer till det område där de är verksamma.

 

På lördagen skulle det vara en samling för kvinnor i en av de kyrkor som de byggt och jag var ombedd att förbereda att kortare tal till kvinnorna. Men så fick jag reda på att männen också skulle vara med dagen till ära så det blev en extra utmaning.

 

Framme vid kyrkan, som låg bedårande vackert på en höjd, väntade en grupp masaier i sina traditionella kläder. Samlingen inleddes med sånger i traditionell masaistil och hälsningar från olika personer inklusive byns ”senior elder” (typ hövding) som var med. Sedan fick bibelskolestudenterna  ge några hälsningar och så var det min tur. Jag utgick från bibelordet från Johannes evangelium som berättar om att det var tre kvinnor men endast en man som stod vid Jesu sida då han hängde på korset och utifrån det vände mig först till kvinnorna med en stark uppmuntran och sedan till männen med en kraftfull utmaning att vara ansvarsfulla män och inte svikare.

 

Könsrollerna inom masaikulturen är extremt snedfördelade. Förenklat kan man säga att det är männen som har all makt i familjen och i byn medan kvinnorna gör allt jobb både med försörjning, skötsel av hemmet och fostran av barnen. Men mitt i detta fungerar kyrkan som en motvikt och i takt med att fler masaier blir troende så byggs också en stadig grund för förändring. Kyrkan är en stark motkraft mot kvinnlig könsstympning, tvångsäktenskap, månggifte och män som smiter från sitt ansvar.

 

Natten spenderade vi hemma hos paret som har ett helt fantastiskt ställe mitt ute i bushen. De äger en större bit land där de dels har byggt ett ”compound” som rymmer stort fint hus, en ”camping ground”, ett antal mindre hus samt en vacker trädgård och dels en farm med åkermark och djurhållning. De bjöd på god mat och en underbar kväll utomhus runt brasan.

 

Idag (söndag) medverkade vi i en annan av de kyrkor som de grundat och byggt. Jag predikade och studenterna  sjöng och delade några tankar. Även här gick gudstjänsten helt i masaikultur med allt från kläder till musik etc.

 

2010 tog Lanoi och hennes man beslutet att de ville lämna sin församling här i Nairobi för att helt satsa på att starta någonting i mannens hemtrakter. De började i maj 2010 med att fira gudstjänst under ett träd med fem deltagare inklusive paret. Idag, knappt två år senare, har de startat och byggt fyra kyrkor i området. De har inte tagit en enda shilling i lön för detta och de har bekostat kyrkbyggena helt själva med pengar ur egen ficka. De betalar också ur egen ficka för en sjuksköterska som betjänar folket i området. I princip alla som går i dessa kyrkor kommer ur traditionell masaitro och har kommit till tro på Jesus genom detta par.

 

Jag blir så fruktansvärt imponerad av människor som dessa. Som helt osjälviskt med stora uppoffringar satsar sina liv för att se en verklig förändring. Genom att både sprida tron och samtidigt verka för sociala förändringar så har de en stor inverkan på samhället. Jag känner mig så berikad av att få lära känna personer som dem och att få finnas där och med vår medverkan ge dem ett litet stöd känns fantastiskt. Det är personer som dessa som jag vill verka med och det är för stunder som dessa som mitt hjärta bankar för mission.

 

/ Josef


Work in progress

När vi längtade Ida satt vi de sista veckorna i underbara sommarstugan i Gussjö. Jag fördrev tiden med att virka en filt (den gulgröna) till det lilla troll vi längtade efter men inte visste vem det var.

I höst har jag haft tennisarm så illa att virknålar och stickor fått vara stilla. Sorgligt när man bara längtar efter att få virka in lite längtan och drömmar i en filt eller en liten kofta. Men jag blev bra och igår blev den sista rutan klar och med tanke på pappersarbetet vi väntar på här nere så kommer längtansfilten (den blå) också att bli klar.

I väntan på nästa hjärta börjar jag landa i tillvaron där jag ska vara MAMMA inte kyrksångare, söndagsskolfröken, universitetsadjunkt eller doktorand utan fokus på mamma. Det är frustrerande att lägg bort så många identiteter samtidigt men jag njuter och jag njuter mer för varje dag. Ida och jag lägger pussel i timmar och lyssnar på Madicken eller Pippi. I eftermiddags låg jag på en solstol bredvid barnpoolen där Ida lekte. I ett annars helt övergivet poolområde pratade vi oss igenom ett par timmar innan vi fikade en Mango och gick upp. Vilka fantastiska samtal man kan ha med en treåring!

Hoppas jag får leva kvar i detta länge länge och att det blir dubbelt så härligt med två små kamrater.

Trotset och det andra sparar jag till ett annat inlägg.

Anna

 

 


Trevlig alla hjärtans dag!!!

Nu sover mina två hjärtan, förmodligen alla tre jag vet bara inte var det trejde hjärtat klappar någonstans. Idag åkte vi helt enkelt till vår organisation för att prata lite. Mest ville jag säga hej och kolla att fotoalbumet jag lämnade in verkligen hamnade rätt. Vi ville också bara förtydliga att vi såklart vill komma till barnhemmet så fort som möjligt när det väl är dags (som om de inte förstår det ändå). Little Angles tar verkligen adoption på allvar och ingen gång under vårt korta samtal avslöjade socialarbetaren vi pratade med någonting om vårt lilla hjärta (det ville vi ju inte heller, vi vill få veta allt när detär dags). Däremot berättade hon att de väntar på papper från barnhemmet. Det var förstås inte vad vi hoppades att få höra men det är skönt att få veta någonting, nu kan vi slappna av och låta tiden gå i några dagar. Samtalet kommer ju till slut =) Det riktigt konstiga är ju att hon vet vem vår lill* är och inte vi. Alla hjärtans dag har vi firat minsann. Min lilla gube kom hem från jobbet med muggar från Kazuri, de där muggarna som jag inte har hjärta att köpa själv. Han kan han! Vi har ätit storstilad alla hjärtans-dag-middag med goa vänner, en middag som blev extra billig då några flugor valt maten som sista viloplats. Gratis efterrätt... MUMS! Från mitt hjärta till ert!!! Anna

Om nån skulle vilja...

Skicka något till oss...
Så är adressen
Josef och Anna Pansell E 13
Gemina Court Appartements
P.O.Box 44491-0100
Nairobi Kenya
Man får mer än gärna skicka brev med eller utan chokladkakor ;-) vill man busa med oss kan man skicka paket. Igår när vi väntade på taxin så underhöll en av mammorna oss andra med en resume av pakthämtningen på posten. Vi skrattade gott i säkert en kvart. Så roligt är det! Ett paket skulle förstås resultera i ett skojjigtblogginlägg och det vore ju värt ganska mycket.
Nu ör det inte alls så att vi inte vill ha några paket. Det är bara så att vi väntar lite besök nu och då och det är förmodligen både enklare, billigare och snabbare att skicka med nästa besök. Bara maila oss så meddelar vi när nästa leverans av nära och kära åker hit. Skullenågon vilja överraska oss så får ni fråga familjerna. Men brev åker liksom direkt hit (om nu den godtyckliga leveranstiden som posten här bjuder på kan räknas som direkt).
Ja, nåt ska man skriva när man bara väntar på att en knäpptyst telefon ska ringa :-)
Anna

Vid ekvatorn intet nytt... nästan

Inget telefonsamtal än, i alla fall inte det där viktiga viktiga samtalet vi väntar på. Telefonen är laddad och med överallt i alla fall under kontorstid.

Under tiden njuter vi av värmen och solen. I kväll var det också damernas afton vilket innebar typ 14 mammor på vift. Väldigt god mat och minst lika trevligt sällskap.

Vi har också bokat våra första safaris och vi längtar ut i naturen!

Viktigare är att vi börjar få lite grepp om projektet i Kibera, hur det går och vad som är nästa steg. Det ligger stora utmaningar framför oss och om våra planer sätts i verket är det ett mycket större projekt än vad vi startade för två år sedan. Det är spännande och lite läskigt, vi återkommer med beskrivningar när vi pratat mer med ledarna för kvinnorna, det är fortfarande otroligt viktigt att det är deras projekt och deras pengar.

Under tiden väntar vi vidare och hoppas återkomma snart med glada nyheter :-)

Anna


Söndag

Idag har vi varit i kyrkan, en av våra favoriter Kawangware. Josef predikade och vi hade sällskap av vänner som vi glatt våldgästade efteråt, tack för det :-)

Kvällen har inneburit pyssel, det är ju en av mina favoritsysslor. Jag har äntligen gjort klart fotoalbumet som lillebroster ska få, så nu går det utmärkt att ringa. Sista kortet i albumet är ett kort på vårt sängpussel. Vi har på minstamöjliga yta trängt in två barnsängar och en dubbelsäng (nåja 140 cm säng i alla fall) ser rätt snyggt ut. Albumet klart, sängen bäddad, vi är redo.

Kvällens sista pyssel är illustrerat. Jag har sorterat tvätten vi lämnat ner till tvättservicen här på området. Jo så lata är vi. Tvätten märks med små lappar som häftas fast i kläderna, på varend liten strumpa. De vet verkligen hur man sysselsätter folk i det här landet. Jobblinjen i Sverige kanske har något att lära.

Nu ska jag pyssla vidre med lill*ns filt, den ska snart användas :-)

Hejsvejs
Anna

 


Övningskörning

Vi roar oss som vanligt när vi väntar. Denna vecka har vi provkört både det ena och det andra. Vi har provkört svt play på Ipad, melodifestivalen har precis slutat och vi såg faktiskt det mesta.

Jag har provkört bilen, ända ut till Karen. Jag är riktigt nöjd med mig själv. Nairobitrafik är inte att leka med men vi har stor bil den här gången och den är inte ny så man får våga lite.

Idag har Josef jobbat, Ida och jag gick med ett gäng grannar (vi är tio adoptivfamiljer här) för att äta glass. Det tog hela eftermiddagen. Förutom god glass fick jag också provköra tvillingvagnen, det gick över förväntan i sanden, över hålen men framför allt över vägarna. Kenyanern stannar väl av ren förskräckelse av min uppenbarelse med den enorma barnvagnen. Det är bara vita som har sånt över huvud taget.

Men viktigast av allt idag är att Ida har provkört de stora cyklarna (inte trehjulingarna). Och hon kan faktiskt cykla, från att jag behövde putta på vart tredje tramptag till att få igång cykeln själv och cykla helt utan hjälp förutom stödjjulen förstås.

Nu ska jag provköra sängen för andra gången ikväll (jag har en ovana att somna när jag nattar) john blund och jag har absolut en date snart.

Nattinatt
Anna


RSS 2.0