Kibera - utdelning

Tanken var att vi skulle åka från domstolen förra fredagen och fira vår lyckade hearing med att dela ut lånen till tjejerna. Nu blev det ingen lyckad hearing och inga lån heller. Det har nu inget samband. Det kenyanska banksystemet är lika invecklat och långsamt som alla andra officiella ställen som finns här. Det som hände förra fredagen var att de två - tre valda ledarna från de fem grupperna kom till FPFK:s huvudkontor. Där fick de träffa Rhoda och Grace för lite vidareutbildning. De lämnade också ifrån sig de första två veckornas sparande. Gruppen har lyckats spara ihop 6000 ksh (ca 600 kr), vi är mycket imponerade. Det känns väldigt viktigt att sparande fungerar innan lånandet börjar.

Igår lyckades vi få ut pengar från banken för att kunna betala ut lånen. Det var en febril aktivitet här hemma för att dela in pengarna i kuvert, skriva namn på kuverten och kontrollera antalet namn och kuvert... så att allt skulle stämma.



För att säkert ta pengarna till Kibera packades kuverten ner mellan blöjor i ett öppnat blöjpaket. Paketet har vi tänkt ta dig då vi inte använder dem och nu kom de plötsligt till väldig nytta. Förslaget var mitt och komentaren från Henry var "that is wisdom" sämre komplimanger har jag fått =)

Josef och Henry åkte till Kibera för att möta hela gänget. De hade fått order att samlas men visste inte varför. Att det var pengar på gång hade de i alla fall inte gissat. De blev väldigt glada och överraskade. De uppskattade överraskningsmomentet då det blir säkrare för alla så. Ingen visste att så mycket pengar var påväg in i Kibera på så sätt är också kvinnorna skyddade på vägen hem.

Så blev utdelningen av lånen ett firande för oss ändå. Vår lyckade hearing i fredags följdes av ett mycket lyckat möte igår när vi (och ni) möjliggjorde ett nytt liv för 54 familjer. Jag kunde inte ha kommit på ett bättre sätt att fira själv. Snart har vi gjort allt som krävs för att detta ska flyta av sig själv och vi kan åka hem med gott samvete. Jag lägger in lite bilder på utdelningen i slutet så får ni se själva.

I en kommentar har vi fått frågan om en specifik familj som funnits med i ett av porträtten. Jag skulle gärna återkoppla med just dessa familjer men innan någon verklig förändring har skett kommer det att dröja länge. Vill man fortsätta att lämna pengar till detta är det helt ok. Däremot kommer vi inte att förmedla pengar till någon speciell. Tanken med detta är att de ska bli självförsörjande och vi har för länge sedan insett att vi inte hjälper någon genom att ge bort pengar. Däremot att på detta sätt hjälpa till självhjälp är vad vi blivit rekommenderade att göra av alla vi frågat. Undantaget är några få som faktiskt inte kan jobba, jag återkommer till detta i kommande rapporter.

Vad vi har bestämt oss för att göra är däremot att ge samtliga familjer pengar till mat i en vecka. Detta för att stötta dem så att de inte måste använda de lånade pengarna till mat. Tanken är ju att de ska investera för att kunna börja jobba. Men alla affärsrörelser behöver lite tid innan de börjar ge vinst. Men detta är begränsat till en vecka.

/ Anna


Här är de två kvinnor som hela gruppen valt som ledare. Det är de, tillsammans med oss och Henry som utgör styrelsen.


Henry delar ut lån.


Fullt upp


Ni som känner mig förstår varför =) Bilden är ju fin, också är Nalle Puh med!

Kommentarer
Postat av: Farmor

Vilket härligt sätt att fira på!

Tack för bra information. Rörande att se utdelningen av lånen i bild och så till sist lilla Ida förstås. Det måste kännas fantastiskt skönt att få göra detta nu när ni dessutom vet att ni snart är på väg hemåt.

2010-04-25 @ 22:06:32
Postat av: Gussjö

Tack för intressant berättelse. Det blev högläsning efter middagen ikväll. Mormor, Morfar och Glenn

2010-04-25 @ 22:21:37
Postat av: Anna N

"That is wisdom" Vilken underbar kommentar! Anna - du är vis, som en gammal gumma!" Åååå vad bra att ni fått igång hjälpen till familjerna! Hur kan man fortsätta stödja detta projekt? Är det möjligt att ge pengar fortsättningsvis till projektet? Kramis

2010-04-26 @ 08:08:19
Postat av: Anna N

Vi har ett gäng Nalle Puh - klistermärken som väntar på Ida när hon kommer hem! Kramis

2010-04-26 @ 08:09:46
Postat av: Farmor

Ledsen att jag inte var uppmärksam nog igår, nu ser jag att det inte är Ida på sista bilden. Det är i alla fall ett sött litet barn i sin mammas famn och Nalle Puh fick vara med. Har du skänkt t-tröjan Anna? Det skulle man kunna tro.

2010-04-26 @ 19:36:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0