Uppdatering av bygget

Jag har lite dåligt samvete ... jag borde ha skrivit och uppdaterat alla er nyfikna löpande under juli och augusti om hur vårt byggprojekt i Kibera projektet fortlöper. Men nu kommer i varje fall en sen uppdatering av läget.
 
Jag vill börja med att tacka alla er som varit med och gett pengar till detta. Utan ert stöd hade vi aldrig kommit dit vi nu är. Husen ute i Garossa (som området heter) är äntligen färdiga! Det tog offantligt mycket längre tid än vi beräknat och det har också kostat oss betydligt mer än vi budgetterat. Tyvärr. Men nu är vi i varje fall framme och kan pusta ut innan vi tar tag i nästa steg som blir bygget av ett "community center" / kyrka i Kibera på den mark som vi nu äntligen kan få loss av familjen som vi nu byggt åt.
 
Att bygga denna typ av hus är för mig en helt ny byggteknik. Man börjar med att gräva hål för pålar. Med pålarna på plats så fortsätter man med resten av regelarna. Efter det är det dags för plåt på tak och väggar. Först därefter gjuter man grunden/golvet. Det görs genom att man murar en låg mur runt huset en bit ner i marken utanför huset. Sedan gräver man ut de överste decimetrarna med jord ur huset varefter man fyller på med grus och sand. Sedan gjuter man golvet och då gjuts pålar och plåt in i själva grunden. Slutligen putsas golvet med en annan salgs cement och tillsist målas det med ett ämne som  hindrar fukt från att tränga upp genom golvet. När grunden/golvet är klart är det dags för dörr och fönster. Det är sista steget. i bygget. Sedan är huset klart.
 
Vi har byggt fyra sådana hus. Ett åt den gamla änkan som äger marken och ett åt varje son med respektive familj. Varje hus är 18 kvadrat och består av två rum.
 
På bilderna nedan kan ni se hur arbetet har fortskridit.
 
Stomme på gång
 
 

 Takplåt på plats
 
Och väggplåtar
 
Lunchpaus
 
Mellanvägg inne i huset
 
Första lasset med material till grund/golv har anlänt
 
Jag återkommer inom kort med bilder på hur slutresultatet blev. Det kanske inte ser så mycket ut för världen här, men väl färdiga ser husen riktigt ok ut! Familjen vi byggt för är i varje fall nöjda och grannarna säger att de har de finaste husen i området. Något att vara stolt över.
 
Nu har familjen ett par behov kvar för att kunna flytta in. Det första är en åsna så att de kan hämta vatten och annat nödvändigt (vatten finns flera kilometer bort). Som tur är har en familj hemma i Sverige som redan fixat den saken. Sedan skulle de också behöva en vattentank så att de kan samla upp regnvatten och använda till odling, tvätt mm. Någon som känner sig manad att donera en tank? Kostnaden rör sig mellan 2000-3000 kronor.
 
Nu blickar vi fram emot nästa fas då vi skall bygga inne i själva Kibera. Men det återkommer jag också om inom kort.
 
/ Josef

Kommentarer
Postat av: Hanna

Vad fint det ser ut! Å tänk när Tony o Mats kommer ner - då kommer bygget i Kibera gå undan för då blir det svenskt tempo!! ;) Närå, man får bara inse att saker o ting tar betydligt längre tid i Kenya och det är nog nåt hälsosamt med det!
Kram på er alla 4!

2012-09-20 @ 11:26:19
Postat av: Anna N

Jag är så imponerad över ert byggande!

2012-10-08 @ 09:45:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0