Uppdatering kvinnoprojektet

Det var på tok för länge sedan vi skrev någon uppdatering gällande mikrofinansdelen av verksamheten i Kibera. Det var ju med den vårt engagemang i Kibera började. Anledningen till att vi inte skrivit är det inte funnits så mycket att skriva om. I maj upptäckte vi att det fanns en del frågor som behövde redas ut innan vi kunde ta nästa steg och det har tagit förfärligt lång tid att reda ut dem. Men nu är vi på banan igen och beredda att ta nästa steg.

 

Kvinnorna i projektet är uppdelade i grupper. En av grupperna har hela tiden fungerat mycket bra. Det är den gruppen som på eget bevåg registrerat sig som en egen organisation hos myndigheterna och har därmed kunnat sköta sig själv. De flesta kvinnorna i den gruppen har lyckats mycket bra i sina respektive projekt. En av dem har till och med lyckats starta en egen förskola!

 

När det gäller övriga grupper så visade det sig att ytterligare två fungerade utan större problem. Men fyra av sju grupper hade varierande grad av problem. En grupp hade problem med gruppledare som inte skötte sina uppgifter som de skulle. I flera grupper stämde inte den egna bokföringen på tagna lån och återbetalningar överrens med vår kassörs bokföring så där har vi behövt sitta ner tillsammans och reda ut vad som egentligen stämmer. Någon grupp hade också  problem med inre konflikter.

 

Men nu är alla frågetecken utredda och problemen lösta så nu kan vi gå vidare!

 

När vi summerade läget så har vi tillsammans med ledarna i verksamheten kommit fram till att en av orsakerna som skapat problem och oro är av strukturell art. Därför ska nu alla grupper ta efter den grupp som lyckats bäst och registrera sig själva. Då kommer de själva ha fullt ansvar för att gruppen och dess ekonomi ska fungera. Sedan skapar vi en övergripande ledningsgrupp som kommer att finnas till hand som en resurs när det inte fungerar och för att slussa eventuella nya pengar från gåvogivare i Sverige till grupperna i Kibera.

 

Ytterligare ett problem som egentligen är ett positivt problem men som tog oss på sängen var att de på egen hand startat en åttonde grupp som de nu förväntar sig skall få samma stöd med lån osv som de andra fått. Det är ju på ett vis glädjande att fler vill komma med och att de har initiativkraft att själva få igång grupper, men samtidigt så innebär ju det merkostnader som vi inte var beredda på.

 
De senaste veckorna har vi haft möten med gruppledarna och alla grupper utom en har nu registrerat sig och den kvarvarande kommer att göra det under kommande vecka. Det som nu kvarstår är att varje grupp öppnar egna bankkonton. Sedan kan vi överföra hela låne- och spar verksamheten till de enskilda grupperna.
 
/ Josef

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0