Kibera, att gå vidare

Nu ska jag försöka uppdatera er. Det är inte så lätt, allt är fortfarande lösa trådar. Det har varit svårt att få till rapporter och uppföljning men det börjar ordna till sig. Vi vill ju veta hur det har fungerat/inte fungerat innan vi går vidare. Vi arbetar i några olika spår. De är olika och angelägna på sitt sätt.
.
Det ursprungliga mikrofinansprojektet är ett av spåren. Just nu handlar det om uppföljning synkronisering av kassarapporter och vidareutbildning. Gruppen är indelad i mindre grupper, några grupper fungerar bra andra inte alls. När jag var på rundvandring och mötte några av kvinnorna i hemmen (de flesta den gången var från de två grupper som startats efter att vi lämnat dem) gick det upp för mig att de inte kan systemet särskilt bra. Vi tog då kontakt med Rhoda och Grace, dessa underbara kvinnor som hjälpte oss med den ursprungliga utbildningen och som också har skapat systemet. De gick utan vidare med på att hjälpa oss med uppföljningen.
.
De har träffat ledarna från de olika grupperna och fått en rapport. Denna visade att förvirringen jag anat existerar samtidigt som många kämpar för att få det att fungera och några lyckas riktigt bra. För att ge så många som möjligt en chans att lyfta sig lite till ska dessa två levande bönesvar träffa samtliga sju grupper och gå igenom kassaböckerna, kartlägga problemen och vidareutbilda. Är de inte fantastiska. Förmodligen gör de detta gratis men vi betalar vad det kostar, detta är ovärderligt.
.
Runt detta sociala projekt har en församling vuxit fram. Det ska Josef få berätta om någon gång, han predikade där i söndags och träffade församlingsledningen. Ett av våra spår är att bygga en kyrka åt församlingen och det som känns fantastiskt är hur de pratar om sin kommande kyrka som ett community center. De vill verkligen vara en tillgång för samhället de finns i. Det känns verkligen speciellt att få bygga en kyrka mitt i Kibera, de kyrkor jag har sett där ligger liksom på ovansidan längs den asfalterade vägen. Här kommer kyrkan att finnas mitt bland bostäderna. Det finns mer om detta i tidigare inlägg.
.
En sidoeffekt av kyrkbygget är att vi kommer att flytta en hel familj (eller sex familjer) från Kibera. Det är ju vad man skulle vilja göra med samtliga, ta dem därifrån. Vi har nämligen ett avtal, vi får marken där kyrkan ska stå om vi bygger hus till ägarna på mark som de äger utanför Nairobi. (Detta är mycket förenklat och Josef kan förklara detta med många fler ord en annan gång).
.
Att flytta familjer ut ur Kibera har också blivit ett spår tack vare en av missionärerna som finns här. Vi arbetar på en plan där den som flyttar får hus, lite utsäde och några djur. Vi ska försöka komma igång med ett par pilotfamiljer (utöver storfamiljen som ger oss marken) för att prova snart. Det känns riktigt spännande.
.
Vi försöker också hitta former för att hjälpa föräldralösa barn med skolavgifter. Riktigt svårt men riktigt viktigt.
.
Till sist vill vi stötta de grupper som fungerar och som vill samarbeta runt större projekt. Vi uppmanar just nu samtliga grupper att registrera sig som just grupper hos myndigheterna. Det ger dem möjlighet att öppna konton vilket skulle ge dem möjlighet att hantera pengarna själva. Minder system, mindre krångel. Vi kommer att betala registreringsavgiften som är ca 85 kr per grupp. Detta gör grupperna mer direkt ansvariga för sina projekt och det är nödvändigt, vi vill vara överflödiga när vi åker hem. Vi ska försöka utmana de grupper som vill att spara för att starta gruppföretag, vi matchar deras gemensamma sparande med lika mycket upp till en viss summa. Det gör att de kan komma igång snabbare. Ett sådant projekt kan vara att köpa partytält och platstolar för uthyrning. Investeringen kräver att man sparar till den men när de köpt grejjorna kan de börja hyra ut direkt och tjäna pengar, smart.
.
Som ni märker är det mycket på gång. Jag har förmodligen glömt något. Det känns helt galet att få vara en del av allt detta, galet och svårt. Det är mycket pengar som behövs och det är viktigt för oss att allt går rätt till. Så rätt som det går, det finns många små fallgropar men vi försöker hålla oss ifrån de stora.
.
Ni som ber får GÄRNA be för oss så att vi väljer rätt. Tacka och be för Rhoda och Grace som verkligen är nyckelpersoner. Vi vill ju att så många som möjligt får hjälp att försörja sig och sin familj helst över fattigdomsgränsen och att så många som möjligt får hjälp att komma ifrån trängseln och leran.
.
Man får naturligtvis fortsätta att ge pengar till oss. Det går bra att öronmärka pengar för något av dessa projekt men enklast för oss är naturligtvis en gåva som bara är märkt Kibera, då kan vi använda pengarna där de behövs. Men vill man öronmärka så skriver man bara Kibera och Skolavgifter eller kyrkbygge eller escape Kibera (som vi kallar projektet med att flytta familjer för). Vi lovar att respektera detta.
.
Vi återkommer med fler återkopplingar. Det går långsamt men det går framåt.
.
Anna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0