Nu bygger vi hus - vill ni hjälpa till?

Ett av behoven vi har i verksamheten i Kibera är en större lokal. Den behövs dels för att kunna samla kvinnorna i projektet och dels som kyrka för församlingen som uppstått ur projektet. Den lokal vi har är gissningsvis på c:a 25 kvadratmeter och på söndagarna trycker de in över femtio personer där men ändå får ett tiotal personer stå utanför.
.
Lokalen vi vill bygga är tänkt att fungera som ett "community center" som kan användas både av kvinnoprojektet och av församlingen samtidigt som den även kan finnas till för andra behov hos de som bor i närområdet såsom vid bröllop eller liknande. Vi vill också bruka lokalen dagtid under veckorna för att driva ett slags "dagis", barnpassning för de yngsta barnen. I Kenya börjar barnen förskola från det de är tre. Det innebär att de yngsta barnen ofta blir hemma utan ordentlig tillsyn på dagarna när föräldrarna måste gå för att jobba eller försöka hitta någon inkomst för dagen.
.
Men ett av de stora problemen är att det är svårt att få tag på mark att bygga på i Kibera!
.
I projektet finns det en äldre änka, Martha, som tillhör de få personer i Kibera som äger rätten att bygga och bo på en bit mark i Kibera. Det är på hennes mark som den lilla lokal vi har idag står. För övrigt bor även hon själv och två av hennes söner i varsina små enkla hus på den marken. Men deras hus, och särskilt Marthas, är i extremt dåligt skick. Marthas tak läcker som ett såll och vid den förr-förra regnperioden så förstördes ena väggen helt. Hon har försökt att laga den med plastpåsar!
.
Martha äger också en bit mark ute på landsbyggden c:a 5 mil utanför Nairobi. De vill helst flytta dit men har inte råd att bygga hus där. Nu har hon och hennes söner erbjudit oss att vi kan få överta deras mark i Kibera om vi bygger några enkla hus åt dem på deras mark på landsbyggden. En riktig vinn-vinn situation. En familj får komma från slummen och vi vår mark att bygga på!
.
För ett par veckor sedan var vi ute och besiktigade marken. De ligger vackert med en helt underbar utsikt. Se bilderna nedan. På lördag drar vi gång och bygger. Vi kommer att bygga tre hus med två rum i varje. Varje rum kommer att vara c:a 10 kvadratmeter stort. Husen byggs med betonggolv, trästomme och plåt på väggar och tak. Dessutom förses varje rum med en dörr och ett enkelt fönster. Utöver detta bygger vi ett dass.
.
Nu behöver vi hjälp! Dels vänder vi oss till er som finns i Kenya och frågar om det finns någon som vill följa med på lördag och ge ett handtag med att bygga. Men framför allt vänder vi oss till er alla där hemma och ber om era förböner och om ekonomiskt stöd. Budgeten för de tre husen och dasset landar på c:a 25 000 Kronor allt som allt. I morgon får jag en detaljerad lista över materialkostnaderna och då återkommer jag med exempel på vad en plåt eller en säck cement kostar. Exempelvis vet jag att ett fönster går på c:a 200 Kronor.
.
Vill du vara med och stödja detta ekonomiskt kan du sätta in pengar på Pingstkyrkans i Bredäng plussgiro: 65 17 77 – 5, märk inbetalningen: "bygge i Kibera". Ni får också gärna höra av er till oss och berätta att ni tänker stödja detta och med hur mycket.
.
Marthas mark
Marthas mark.
.
Martha med två blivande grannar. Martha är tredje personen från vänster. Grannarna är de två personerna vänster om Martha i bilden.
Martha och blivande grannar. Martha är tredje personen från vänster och de två personerna vänster om henne är hennes blivande grannar.
.
Mätning av ett hus
Mätning av ett blivande hus.
.
/ Josef

Kommentarer
Postat av: Hanna å Tony

Vilket spännande projekt, det kommer ju bli till välsignelse för många!! självklart tar vi med bygget o alla inblandade i våra förböner! Och ekonomiskt stöd kan vi oxå lova... Önskar er alla som ska bygga på lördag en härlig o svettig dag med fin gemenskap!

Glad midsommar! Vi åker till Eksjö o firar...

Kram Tony, Hanna, Alva o Melker

2012-06-21 @ 11:50:27
Postat av: Johanna

Fantastiskt projekt! Vi stöttar er så klart. <3

Glad midsommar och kram från

Johanna, Jonas & Noah

Magdalena, Andreas & Edwin

Lotta & Jan

Borgbrant

2012-06-21 @ 21:33:09
Postat av: Christina Johnsson Schön

Hej! Vilket spännande och viktigt projekt! Jag har en fråga apropå att ni ska bygga ett dass. Har ni undersökt olika lösningar för detta med tanke på hygien och säkerhet, möjlighet att återvinna avfallet/kompostera och sist men inte minst tillgänglighet för personer med olika funktionsnedsättningar?

Vänliga hälsningar

Christina

2012-07-03 @ 12:39:42
Postat av: Anna Nilsson

Ni är helt fantastiska!!!

2012-08-26 @ 21:59:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0