Mombasa

Oj hoppsan internet fungerade här också =)

En bild säger mer än 1000 ord så här kommer några stycken.Helt ok eller hur =) / Anna, Josef och Ida i Mombasa

Kibera

Idag har jag träffat ”tjejerna” i Kibera (det är svårt att hitta ett bra samlingsnamn på en grupp mellan ca 15 och 50). Sist jag var där sa jag att jag gärna ville komma dit då och då men att jag inte ville vara gäst längre. Det fungerade nästan idag. Det är väldigt hövligt och de tackar otroligt högtidligt innan vi slutar. Jag inser att jag inte ska gå dit varje söndag. De behöver träffas och få vara sig själva och det går nog inte om jag är där. Men jag är glad för att jag får delta i deras träffar.

Idag kunde jag meddela att insamlingen går framåt. TACK alla ni som bidrar!!! Jag kunde också berätta om resultatet efter Josefs möte på samfundets huvudkontor i veckan. Två kenyanska kvinnor som driver ett micro-finans-projekt mötte Josef och en av männen som arbetar med ”tjejerna”. De fick många kloka synpunkter och tips. Dessa två kvinnor erbjöd sig också att träffa de två som valdes som ledare för att utbilda. De föreslog också att de skulle träffa hela gruppen två hela dagar för att utbilda dem. Jag kunde också berätta vad som beslutats under förra veckans möte och de blev väldigt glada över att höra att projektet kommer att ligga direkt under huvudkontoret och att de tillsammans med de två män som arbetat med dem sedan tidigare kommer att vara ansvariga. De bekräftade att det var det de ville. Känns bra att ha tolkat dem rätt.

Imorgon åker vi bort på en vecka men när vi kommer tillbaka är det nog dags att öppna konto och sen kommer vi att kunna starta på allvar. Utbildningen de ska få hoppas vi ska resultera i att de har lättare att komma fram till gemensamma regler för detta. Innan något sådant är nedskrivet kan vi inte fördela pengar. Men vi är på väldigt god väg vilket känns toppen. Vi får se om det blir någon rapport nästa söndag, det beror på hur internet fungerar i Mombasa. Annars återkommer vi söndagen efter det.

/ Anna


Lite Sverige

Vi får in Sverige lite här och var just nu. OS kommer från SR sportradion, olika hackigt olika dagar men vi har hört några medaljer tas. Melodifestivalen kommer via P3 eller våra goa vänners vardagsrum via skype. Det var en mycket märklig känsla att höra en svensk TV hallåa innan melodifestivalen drog igång. Känns ungefär som det var igår och samtidigt väldigt länge sen.

Någon hemma meddelade att de skulle smaska på semlor. Det är lite svårt att hänga med här när vädret är varmt jämt. Semlor ja, finns det mandelmassa i Kenya? Det kanske det gör men jag är inte sämre än att jag mixade mandel som jag fick nedskickad till jul och socker. Vips! fanns det mandelmassa =) Till och med Josef som annars vill ha semlor utan åt två semlor med hemmagjord mandelmassa i.Lite Sverige blir det allt av mina nyvirkade gardiner, det är ju ändå mormor-gardiner. Mycket ljusare blev det i alla fall.Kojan lockar lite mer nu, särskilt när pappa också kryper in =) Är de inte söta?Idag åker vi till Mombasa för att uppleva kustklimatet =) Vi ska försöka blogga men vi får se hur det går. Annars återkommer vi om en vecka när vi är tillbaka.

/ Anna, Josef och Ida

En kusin!!!

Dagens inlägg blir ett stort HURRAAAAAAAA lillkusinen har äntligen kommit. Ida har numera två pojkkusiner. Vi är SÅ glada och lite ledsna för att Nairobi ligger så långt från Stockholm. Men oj vad vi ska ta igen det sen =)

/ Faster, farbror och kusin Pansell

Pyjamasparty

Ida och jag har tillbringat dagen i pyjamas. Alltså jag har haft mitt nattlinne och hon har haft pyjamas. När jag frågade Josef om hon skulle ha pyjamas idag sa han: Jaha är det en pyjamas! Han har en poäng, pyjamasen är jättefin. Jag tillbringade natten med att göra diverse onämnbara saker. Toaletten var välbesökt och jag såg två långfilmer. Somnade gjorde jag kanske klockan fem. Det är bara andra gången för mig sen vi kom hit så det är inte ett dugg synd om mig, fast jag var rätt trött imorse.

Josef var tvungen att gå på två möten under dagen så det blev mycket inne-tid för Ida. Instängd i vardagsrummet med en trött mamma är inte det roligaste så vi har läst böcker, tittat på Emil och bullerbyn och gjort en koja. Kojan var rolig korta stunder men om den får vara kvar kanske hon fattar det roliga (jag kommer i alla fall ihåg kojor som vansinnigt mysiga)./ Anna (som mår bättre)

Rikedom

Jag har nog redan skrivit att vi är rika i ett tidigt inlägg. Vi ÄR rika!!! Inte på pengar, särskilt inte efter detta äventyr. Men på människor. Vi har precis haft våra underbara familjer här och vinkat av dem med tårar i ögonen (i alla fall i mina). Nu har vi vinkat igen, med tårar i ögonen igen.

Det skulle kunna innebära att vi är ledsna. Men det innebär att vi är lyckliga. Lyckliga över att ha vänner och familj att sakna. Visst gör det ont att sakna ibland men det är ju desto härligare att ses sen. Jag tror att man behöver sakna ibland för att verkligen uppskatta det man har. Vi har så många att sakna och så många att bli glada över! Det finns en hel massa familj och vänner som vi kan glädja oss över.

Ett kenyaäventyr betyder att man blir rikare på flera sätt. Ida är självklart den största skatt vi hittat här. Man blir rik på erfarenheter och på vänner. Vi är så glada över alla familjer vi fått träffa här som vi aldrig hade träffat annars. Vänner och rikedom för livet!

/ Anna


Ida är galen

Vi har varit på restaurang ikväll i MYCKET trevlig sällskap. Libanesiskt som vi älskar så mycket. En av restaurangens fördelar är gungorna och rutschkanorna. Sist vi var där i december ville Ida inte gunga alls. Nu efter att ha tränat här hemma sa hon dunga så fort hon såg gungan. Så det har varit mycket gungande. Rutschkanan som var en favorit redan förra gången åkte hon nu helt ensam, alltså utan att vi höll henne i handen. Kanan är hög, högre än mig men den lilla ettåringen åker och är jättenöjd med att det går fort.

Härom dagen ställde hon sig på poolkanten och sa "hoppa", mamma tyckte inte att det var en bra idé. Hoppa är en favoritsysselsättning, här hemma har vi madrasser och det man gör på dem är att hoppa. Ibland är det framåt, ibland raklång baklänges. Hon kan också kasta sig raklång baklänges även om det inte är så mycket madrass kvar.

Hon är galen helt enkelt =) Men hon har inte gjort illa sig så mycket än. Men OJ vad vi får jaga.

Nu är i alla fall resan till Mombasa i lås. Tågbiljetterna ligger på skrivbordet och jag bokade hotellet igår. På måndag åker vi på semester i en vecka. Det gäller att vila upp sig innan man ska till domstolen =).

/ Anna

Frågor får svar

Jag har ju krävt kommentarer =) och fått en massa =D Här kommer svar på tre frågor som finns bland kommentarerna.

Cecilia: Vi skulle GÄRNA titta på svt play men kenyansk uppkoppling är inte riktigt jämförbar med svensk och vi skulle få se en halv sekund i taget av låtarna. Direktsänd radio fungerar ganska bra och man får en massa bakgrundsinformation som man aldrig får på TV =)

Åsa: Kom hit så ska vi gå i tygaffärer =) Jag tror att det finns det mesta, trikå i alla fall. Dillchipsen är skickade från Sverige från en underbart fantastisk vän som tyckte att vi behövde ett festivalkit. Här finns på sin höjd Pringles.

Glenn: Har ingen aning om vad de använder. Vi har en indisk sportkanal här de visar MYCKET pingis. Vi får betala för lite on demandTV när vi kommer hem och se sånt där roligt som vi missar nu =)

Kommentera mera så ska jag berätta mera ;-)

/ Anna


Kibera

Först vill jag fortsätta att tacka för kommentarer =) Så roligt att få en liten glimt av er som läser. Se inlägget OS eller melodifestival om du undrar vad jag pratar om. Ni får förstås kommentera vad ni vill!!!

Jag har inte varit i Kibera idag. Det känns viktigt att lämna tid för att prata utan att jag sitter där. Det finns nog mycket som de vill stöta och blöta. Nästa söndag ska jag gå dit igen och vara med så får vi se om de har en eller en miljon frågor.

Josef har förankrat projektet med samfundsledningen och fått några tips och synpunkter. Det känns mycket bra och rätt att projektet kommer att ligga direkt under huvudkontoret och inte under någon kyrka. Kvinnorna är nämligen med i olika kyrkor eller ingen kyrka alls.

Inom FPFK (Free Pentecostal Fellowship of Kenya) finns ett microlånsprojekt. Vi ska få träffa de två kvinnor som driver det (för kvinnor - vi tror de är ensamma mammor) för att höra hur deras projekt fungerar. Det är mycket möjligt att det går att koppla ihop men det får kvinnorna i Kibera avgöra. Det här ska vara deras projekt och inte vårat. Men det är fantastiskt att få hjälp på så många olika sätt som möjligt.

Vi får också rapporter att pengar är påväg in och vi är så glada för det. Till kvinnorna har vi sagt att det kommer att komma pengar men att vi inte vet hur mycket, känns viktigt att inte lova någonting. Själva vågar vi nästan hoppas på att vi ska ro det här iland. Vi ska presentera siffror så fort vi får några.

Vill DU vara med och hjälpa 40 kvinnor att börja jobba och kunna skapa en framtid till sina barn? (Jag låter som en politiker i en valkampanj, tack och lov behöver jag bara koncentrera mig på det här gänget och inte ett helt land) Är det bara att sätta in pengar på pg-nr 65 17 77 – 5 Pingstkyrkan Bredäng ska vara mottagare, märk betalningen Kenya. Det finns en väldigt klok kommentar på förra Kibera inlägget. Kontrollera pg-nummret, det är viktigt för oss att allt går rätt till och det ska vara Pingstkyrkan Bredäng och inget annat. Det är vår församling som har åtagit sig att administrera detta, alla pengar går dock oavkortat hit och jag ska personligen se till att varenda öre hamnar på kontot!

Vill du läsa vad vi skrivit förut om Kibera-projektet kan man välja den kategorin i högerspalten och då kommer bara Kibera-inläggen upp.

Allt gott från oss i Kenya / Anna, Josef och Ida

En riktig lördagkväll

Idag har jag varit på stan och handlat tyg!!! Fantastiskt roligt!!! Josef slapp vilket är bra. Han får nämligen huvudvärk när han närmar sig IKEAS tygavdelning. Vi har fått erbjudandet att skicka med saker till Sverige och tyg är verkligen något jag vill ha med härifrån och det är TUNGT!!!

När jag kom hem med alla mina skatter (och då menar jag alla, de två viktigaste skatterna kom och hämtade i stan) var det så varmt att vi tog en stund vid poolen.

Kvällen har vi tillbringat dels i köket och dels vid datorn. Köket behövde för det första städas och mat behövde lagas. Vi bestämde oss för köttbullar så vår stackars dotter fick mat lite för sent idag men hon väntade mycket tappert och åt glatt köttbullar, makaroner och brunsås. Det var väldigt gott som det brukar vara när Josef lagar mat.

Vid datorn har vi lyssnat på OS och melodifestivalen. OS har nyss kommit igång så vi får se om vi orkar med skidskyttet, det är ganska sent och vi tänkte gå till kyrkan imorgon. Melodifestivalen däremot, vilken kväll!!! Vi fick en sändning från Sverige för en vecka sen, där fanns ett festivalkit med chips, godis och TV tidning. Ikväll åt vi Estrellas dillchips, vääääldigt gott. Festivalen gick viaaa webbradio vilket fungerade bra nästan hela tiden och vi kunde skrivskypa med våra kompisar vars TV soffa vi annars brukar sitta i. Lillasyster skrivskypade vi också med men det är mer som vanligt fast det brukar vara med sms annars. En riktig lördagskväll alltså!!!

TACK så mycket för kommentarerna det är väldigt roligt att höra ifrån alla er som inte skriver så ofta, vi är rätt nyfikna på vilka som följer våra äventyr. MERA MERA läs gårdagens inlägg så får ni se vad jag önskade då.

Nu ska vi lyssna lite på OS och sen blir det sängen. Nattinatt / Anna

OS eller melodifestival???

Vi har just insett att webbradio om den är direktsänd fungerar ganska bra även till Kenya =) Det blir alltså melodifestivalen med kommentator och allt imorgon =D. Förra lördan hade vi ljud via skype. En av våra KÄRA vänner hade kopplat ljudet från TV:n till datorn och så fick vi hans kommentarer om kläder och annat. Fantastiskt!!! Imorgon ska vi prova webbradion så kan vi dessutom skrivskypa med våra vänner och läsa alla kommentarerna.

Jag och melodifestivalen har ett speciellt förhållande. Jag såg min första hela när Carola vann första gången och sen är jag fast. Glädje, kläderna. alla konstiga låtar det är bara fantastiskt alltihop. Och nu får vi uppleva den på ett helt annat sätt. Missar den gör jag INTE.

Att vi kollat webbradio är helt enkelt för att maken har försäkrat sig om att få lite OS. Att vinter OS skulle sändas på kenyansk TV tror vi inte riktigt på. Han insåg besviket att han skulle bli tvungen att missa störtlopp eller skidskytte eller vad det var för något imorgon. I vår familj vinner nämligen melodifestivalen över OS! Men jag gillar OS också så bara det inte är melodifestival samtidigt så lyssnar jag gärna.

Jag tycker det är dags för er som läser att höra av er igen. Mamma, svärmor och syster känner sig ensamma med kommentarerna. Vilka är ni därute? Hur fördelar ni uppmärksamheten OS eller melodifestival, både ock eller inget dera??? Dags för en liten läsarundersökning helt enkelt.

Nu ska vi se klart sagan om ringen så vi kan ägna oss helhjärtat åt detta enorma utbud på webbradion imorgon.

/ Anna

Vardag

Nu har vardagen kommit till Gemina Court. Vi jobbar i våra vanliga skift, Josef på förmiddagen och jag på eftermiddan. Ida och jag går till sandlådan på förmiddagen och Josef tar med henne till poolen. Idag har det varit förskräckligt varmt så jag gick också till poolen med avhandling och dator. Det går sådär att läsa vid poolen men med melodifestival i lurarna är det lättare att avskärma alla runtomkring. Det är precis som innan vi fick alla gäster.

Den stora skillnaden är nog Ida. Innan jul gick hon inte ens och nu springer hon omkring. Jag kommer ihåg när vi kom och problemet för de andra föräldrarna var att barnen sprang iväg utan att komma när man ropade tillbaka dem. Det problemet har vi NU! Ida springer glatt iväg och tycker bara att det är roligt när vi säger till. Idag hamnade hon i gungan till sist. Det tycker hon också är roligt men hon sitter fast.

Jag har funderat lite på hemlängtan. Vi har en familj här som får åka hem vilken vecka som helst och en annan som åker hem om nån månad förhoppningsvis. Det blir mycket hemlängtan när hemresan är så nära. Det har gjort att jag funderat över min egen hemlängtan idag. Jag har ju längtat hela tiden efter alla människor jag saknar. Jag vill ju helst ha familj och vänner nära tillhands hela tiden. I december längtade vi hem men det är ju en så speciell månad och Kenya har liksom inte den rätta knycken på julstämning. Sen har vi ju njutit i fulla drag av just familj. Nu när vi är ensamma skulle vi ju kunna börja längta. Det gör jag men i små portioner. Jag tänker på hur mysigt det kommer att bli när Ida kommer HEM till vår lägenhet eller hur mysigt det blir att gå på skansen eller att bara gå till lekparken. Såna där små vardagssaker som jag ser fram emot. Det är en sån där förväntansfull pirrande längtan som är lite skön att känna.

Jag känner däremot inte att jag måste vara hemma NU. Det är ju nu jag upptäcker Kenya. De första månaderna försökte vi förstå vad som hände sen har det varit december och januari med alla besök. De är i januari vi börjat resa och se landet. Det är nu jag börjar lära känna människor här, jag har träffat dem förut men nu känns de som gamla bekanta. Vi planerar som bäst en resa till Mombasa innan hearingen den 12 mars och en resa till Masai Mara den 13 mars. Kenya är så mångfacetterat, dels finns Nairobi med sina enorma olikheter från Kibera till ambassadörens residens i Westlands men det finns också en landsbygd som det är jätteroligt att få upptäcka. Jag vill hinna med lite upptäckande innan jag åker hem så därför längtar jag lagom. (Kanske en försvarsmekanism för att slippa hantera det faktum att det är 2 - 5!! månader innan vi får åka hem)

Jag lyssnade på förra årets melodifestival idag och hörde en av mina favoriter därifrån. Sången gestaltar några av mina mysigaste stunder. Jag tror att hon sjunger om en kopp kaffe hemma men för mig är det på stan, på ett café med en bok i handen.

http://www.youtube.com/watch?v=8E5vrELnP4c

/ Anna

Snabbgenomgång

Här kommer en liten snabbgenomgång (passar bra i melodifestivaltider) av vårt januari som framför allt har inneburit efterlängtade besök, hoppas mina minnen stämmer överrens med alla andras, annars får ni rätta mig. Jag har lagt in bilder, jag insåg efter ett tag att jag faktiskt bloggat lite under de första två besöken, bilder därifrån finns i gamla inlägg. Det senaste besöket har vi nästan inte bloggat någonting ifrån så där finns lite bilder.


27 december landade farmor och farfar alltså Josefs föräldrar. Jag tror att vi bloggat ganska duktigt under deras besök men som sagt, detta är en snabbgenomgång. Josef och Ida mötte på flygplatsen, jag låg hemma för att vara så nära en toalett som möjligt. Min hittills enda matförgiftning kom förmodligen av en dansk leverpastej. Kenyansk mat går utmärkt men tydligen inte dansk =). Första dagen tog vi det lugnt och på kvällen firade vi jul. Ida som tränat hela december med sin paketkalender och på julafton visste precis vad julklappar innebar. Jättemysigt att få fira jul med farmor och farfar!!!


28 december tillbringades för mig på sjukhus för att lämna prover (det behöver inte beskrivas mer än så) för övriga gänget blev det en tur till tandläkaren då knäcken dagen innan blivit för mycket för en kindtand, det blev också en liten rundtur i närområdet.


29 december åkte vi till Karen. Turen började på skolan där vi jobbar, lunch på nya favoritrestaurangen Rusty Nail. Sen åkte vi och hälsade på girafferna på giraffcentret. Alla fick krama och mata giraffer. Ingen pussade (undrar om jag kommer att våga det innan jag åker hem???). Kazuri (pärlfabriken) hade helgstängt så jag fick hålla en guidad tur från utsidan, butiken var öppen så shoppa kunde vi göra.


30 december gick vi till barnhemmet för att väga prinsessan. Hon hade ökat flera hekto, rekord hittills. Nu väger hon precis ett kilo mer än när vi fick henne. Sen bar det av till stan för lite sightseeing och shopping.


31 december åkte vi på safari i Nairobi national park. Vi hade en härlig dag i en park som blivit väldigt mycket grönare sen vi såg den sist. Detta finns det ett inlägg om.


1 januari tog vi det lugnt vid poolen.


2 januari vandrade vi upp för ngong hills, det finns ett inlägg om detta med bilder.


3 januari predikade Josef i Ongata Rongai. Vi tog bilen dit och pastorn mötte upp där Josef inte hittar längre. Det har regnat ganska mycket på sista tiden så stan vi åkte igenom hade gator av lera och vattengropar. Vi trodde nästan inte att bilen skulle orka upp för backarna. Det gick bra tills vi kom till kyrkans grind, där körde vi fast. Men pastorn och farfarn iklädda kostymer gick ut och puttade, så kom vi igenom. Han som kom efter oss (det var de enda två bilarna vid den kyrkan) hade fått sätta på fyrhjulsdriften för att komma igenom. Vi fick vara med om en härligt afrikansk gudstjänst med skön stämsång och dans. Jag gick ut och bytte på Ida i bilen, detta var tydligen väldigt spännande, bilen var omringad av barn i tre rader. Jag fick säga ifrån ibland annars hade bilen varit fylld av barn.


4 januari tog vi en liten rundtur på några av våra favoritställen t.ex. svenska skolan. Dagen avslutades på Habesha och farfarn fick äntligen smaka getkött som han mycket skeptiskt sett fram emot. Det fick dock godkänt betyg.


5 januari åkte farmor och farfar (känns härligt konstigt att säga det om mina goa svärföräldrar och inte om min egen farmor) hem. Flyget gick på eftermiddagen så det blev en liten stund vid poolen innan vi var tvungna att göra oss i ordning. Vi följde med för att vinka av, tråkigt nog får man inte följa med in på flygplatsen. Farväl fick det bli ute på gatan. Sen blev det en låååång färd hem. Alla matatus strejkar och hela landet är ett enda trafikkaos. Men hem kom vi till en väldigt tom lägenhet.


6 januari var vi alldeles ensamma. Det var bra för vi hann fixa lite innan nästa gäng kom. Det blev bland annat lite julklappshopping. Butikerna i botten av Hilton hotell har fått många besök av familjen Pansell i januari, en av tjejerna som jobbar där frågar numera efter Ida om hon inte är med.


7 januari dagen började på natten med att vi fick välkomna nya gäster. Josef åkte ut till flygplatsen och mötte. Så underbart att träffa dem!!! Det var Josefs båda bröder som kom, den ena med en kompis och den andra med fru och son, Idas efterlängtade kusin. Dagen tillbringades sedan i lugnt tempo vid poolen.


8 januari Josef och jag började dagen med att lämna vår skatt till vår högt uppskattade granne och skattens faster. Första barnvakten, hjärteslitande - för oss alltså. Ida hade jätteroligt, hon hade ju två kompisar att leka med. Vi blev intervjuade av childrens department, ett steg till närmare vår hemresa. Väl hemma från stan tog vi våra kära gäster med oss till Karen där vi åt på nya favoritrestaurangen Rusty Naill, efter en smaskig middag åkte vi till giraffcentret där vi klappade giraffer eller affer som Idas kusin säger. Ingen vågade pussa girafferna den här gången heller, fegisar.


9 januari, visade vi stan för de nya gästerna. Jag tror att en av de stora sevärdheterna med att åka till stan är själva bussresan dit. Den kan vara obeskrivlig =) Det blev i alla fall lite shopping och en god Java-lunch.


10 januari gick vi till barnhemmet. Efter en stunds resonemang valde vi att gå till barnhemmet först och ta poolen sen. Ett mindre lyckat val då det var varmt och lite molnigt när vi gick och mera molnigt och inte lika varmt när vi var redo för poolen. De unga singlarna i gänget valde att besöka Carnivore, vi gamlingar stannade hemma. De hade en mysig middag på tu man hand =).


11 januari, grabbarna åkte tidigt på safari. De fick flyga till Masai Mara istället för att åka bil då det har regnat så mycket att vägarna inte är farbara. Berättelsen om safarit får Josef stå för. Jag berättar vad kvinnor och barn som lämnades i Nairobi hade för sig. Vi åkte helt enkelt till stan för att shoppa =) Kusinen som pratat om affer efter giraffcentret ska få en likadan virkad giraff som Ida har så mer gult garn var dagens shoppingmål. Ida var lite sjuk så vi åkte också till Gertrudes barnsjukhus (eller i alla fall den lilla mottagning som finns här i närheten). Ida skrek i högan sky när en mycket snäll sjuksköterska tog prover. Inget farligt, förmodligen ett virus.


12 januari åkte vi på ett eget safari, finns ett inlägg som heter baby safari.


13 januari tog vi det lugnt här hemma.


14 januari kom killarna hem från safarit, trötta och nöjda. Jag och Karin ville gå till toimarket så Jakob hängde med. Sen mötte vi upp de andra på Habesha. Omdömet från den mer ungdomliga publiken var goda röror och äckligt bröd, tror jag =)


15 januari åkte ungdomarna till Amboseli med Salash och tältade. Vi andra tog det lugnt på förmiddagen. På eftermiddagen gick vi till svenska skolan och träffade de andra adoptivfamiljerna.


16 januari åkte Karin och jag till stan (igen) för en sista shoppingrunda. Nu var det nog mest presenter som handlades. Papporna och trollen höll till vid poolen. Det här gänget har haft en ganska kall vistelse här, vädret i januari är väl ungefär som om det skulle snöa i juli hemma. Det verkar inte bekomma kusinen som glatt badar i vilken temperatur som helst utom när det är varmt. Hans mamma och pappa (mest mamma) som får bada mer honom blir lätt blåfrusna i det kalla poolvattnet. Min lillasyster tar examen i Sverige så det firar vi med oxfilé, potatis och sås.


17 januari sista dagen med det här gänget. Det är söndag så vi går på gudstjänst i Kibera, Josef predikar. Efter gudstjänsten skjutsas Ida, Nisse och jag hem för att ha en lek-eftermiddag. Resten av gänget får följa med våra vänner på en tur genom Kibera. De får bland annat se hur familjerna har det hemma. De kom hem sent, hungriga och mycket berörda av besöket. Vi vinkar av hela gänget innan vi somnar för natten. Sorgligt!!!18 januari är en ensam dag. Vi trodde att vi skulle få ner min familj med samma flyg som Josefs bröder & co åkte hem med men när ett plan landar 02.10 på natten är det lätt att virra bort datum. Vi fick alltså en bonusdag att fixa på, det passade oss ganska bra. Det blev julklappar igen och lite annat smått och gott. Innan vi somnar den här natten har vi fått välkomna mormor, morfar och moster, inte ett dugg sorgligt även om lite tårar fälldes särskilt när hela gänget tassade in för att titta på en sovande Ida.


19 januari gick vi ner och väckte släkten vid 11.00 de sov gott efter en lång flygresa. En väldigt avvaktande Ida satt i mitt knä och tittade på de nya gästerna. När dagen var slut var hon dock ganska obesvärad och lekte glatt. På eftermiddagen gick hela gänget utom vi och handlade. Vi piffade till lägenheten och tog emot childrens department (ja, inte hela department men en representant som skulle göra hembesök). Det gick fort och när familjen var tillbaka från affären var hon borta. Kvällen avslutades med lilljul, den sista för den här julen. Lika roligt igen att öppna julklappar, extra roligt att få hälsningar och klappar från de vi saknar extra mycket som lillebror med fru och farmor och farbror som alltid brukar fira jul med oss. Tack för klapparna!!!

  

20 januari åkte vi till stan, mest för att jag äntligen hittat postavin som jag lagt på ett VÄLDIGT smart ställe, det var mest en lyckträff att jag hittade den, det var julklappar även där så vi fick öppna paket den här dan också =). Stan var som vanligt överväldigande med sitt myller. Det shoppades glatt och vi kom hem trötta och VARMA. Det här gänget har nämligen fått en mycket varmare vistelse än det förra. Dagen avslutades därför vid poolen.


21 januari åkte vi för att mjukstarta safariäventyren till djurbarnhemmet. Där finns inte djurbäbisar som jag trodde, där finns stora och små djur som en gång varit föräldralösa. Det var lite synd om dem då burarna är små och det inte finns så många gömställen. Men det var häftigt att se leoparden så nära. Vi åt lunch och sen gick vi på safari walk. Barnhem och walk ligger nästan bredvid varandra men de är som natt och dag. På Safari walk har man försökt härma djurens naturliga miljö. Det är så vackert och vi hade en härlig promenad.

     


22 januari vilade vi upp oss vid poolen.


23 januari skickade vi familjen upp för Ngong hills. Det har Emma skrivit om när hon gästbloggar. Josef och jag fick en lugn dag hemma med en gäst från Sverige.


24 januari, en söndag så vi åkte till Kawangware på gudstjänst. Josef predikade. Emma har skrivit väldigt fint om det också. Efter gudstjänsten fick vi lunch hos pastorn. Det är en självklarhet här. Pastorn bor nästan alltid i eller bredvid kyrkan och där bjuds det på lunch efter gudstjänsten. Det är en enorm gästfrihet som möter en. Vi sitter i sofforna och väntar, någon kommer och tvättar våra händer, vi tvättar förstås själva men hon häller vatten över händerna och räcker oss en handduk. Sen äter vi och pastorn, när vi går ser vi att alla andra sätter sig till bords. Vi och våra gäster var överväldigade över gästfriheten.
25 januari slappade vi vid poolen.26 januari damerna slappade vid poolen, gubbarna åkte till nationalmuseum och var kulturella. Middagen intogs på Carnivore så vi var garanterat mätta när vi gick och la oss.

     


27 januari, josef går upp tidigt för att åka till Karen och jobba. Vi andra går upp lite senare för att följa efter i buss. Vi kommer till rondellen i Karen och ska försöka ta oss till bibelskolan. Min mobil har inga pengar kvar på kortet och Josef svarar inte. Jag tankar mobilen i en kur som ser ut som en pappkartong som någon har klippt hål i men Josef svarar ändå inte så vi börjar gå. Det är ganska varmt och matatus försöker få med oss knäppa mzungus som är ute och går. Till slut svarar maken och vi blir hämtade. Josef visar skolan och sen åker vi till Rusty Nail och äter lunch. Jag gör slag i saken och tar kort på de fantastiska blommor som finns i parken där.

     

Efter lunch åker vi till Kazuri för rundtur och halsbandsshopping. Jag köper ett med zebror som jag haft ögonen på länge. Mamma väljer och väljer och väljer… pappa ger upp, ger henne pengarna och går ut och leker med Josef och Ida istället. Jag tror knappt Josef gick in =) Efter Kazuri måste vi ha kaffe så vi åker till Karen Blixens Coffe Garden och fikar, väldigt gott!!! Vi får också veta kopplingen till Karen, hennes plantage var MYCKET större än jag förstått och coffe garden ligger runt förmannens hus.

     

Sista stoppet för dagen blir Karen Blixen museum. Vi tackar ja till guidning (det gjorde jag inte sist) och får en rundtur av en fantastisk holländsk liten dam som måste ha detta som sin passion och fritidssysselsättning. När hon fyllde 50 fick hon ett besök på Blixen museet i Danmark, då är man entusiast. Hon berättade med inlevelse och glöd om Karen, filmen och en massa annat. Jag blev riktigt sugen på att läsa fler böcker av Karen än ”den afrikanska farmen” som jag håller på att traggla mig igenom (flåt Lovisa du ska få tillbaka den). Vi var överrens om att det var ett mycket lyckat besök. Vi blev också tvungna att se filmen på kvällen, eller början av den innan alla började somna.

     

28 januari gjorde vi ett besök i Kibera. Fem av kvinnorna berättade om sitt liv. Jag ska skriva ner dessa berättelser här på bloggen så småningom. Som vanligt var besöket omtumlande men en idé på hur vi skulle kunna hjälpa dem börjar ta form.


29 januari gick vi till barnhemmet. Det är SÅ roligt att få visa familjerna det fina barnhem där Ida tillbringat nästan 10 månader av sitt liv. En lunch på Java sen åkte mamma, pappa och jag till stan. Emma, Josef och Ida åkte hem. På stan handlade vi framför allt safari-hattar för att rädda flintarna på gubbarna och näsorna på oss allihopa.


30 januari tidigt tidigt hämtade Salash upp oss. Han hade med sin fru och yngsta dotter, det var så roligt att lära känna dem lite. Vi åkte några timmar med ett frukoststopp längs vägen innan vi svängde av mot Amboseli. En lååååååång grusväg som måste ha varit räfflad (jag kände mig som en milkshake efteråt) senare åkte vi in i parken och jakten kunde börja. Jag känner mig ungefär som en jägare (tror jag) fast jag tar kort istället för skjuter på djuren. Ganska tidigt såg Salash ett lejon, nu ser ju han saker som ingen annan människa kan se så vi andra såg henne inte =(. Men vi såg majestätiska elefanter och ett gäng flodhästar. Vi lekte tittut med hyenor och såg en buffel ta ett svalkande dopp. Ganska lite djur i den här parken också men det var så vackert med Kilimanjaro i bakgrunden.

     

     

Natten tillbringade vi på ett guesthouse i Loitokitok (tror jag det hette). Det visade sig vara en svensk pingst-missions-station. Ganska häftigt att sova i en del av vår historia. Byn ligger vid foten av Kilimanjaro och utsikten var galet vacker. Kackerlackorna på toaletten (och lite i rummet) gjorde nästan ingenting.

  


31 januari började med tidig frukost och en kort biltur. Vi stannade, gick ur och började gå. När man är ute med Salash vet man aldrig vad som kommer att hända. Vi gick nerför en backe och rakt in i en majsåker, ner för en annan backe och så plötsligt står vi vid ett vattenfall i en regnskog, en sån där plats man ser i filmerna. Salash ville bara visa oss hur skogen såg ut innan människor började odla och plantera snabbväxande skog. Bäcken som vattenfallet var en del av utgör gränsen till Tanzania.

     

Vi åkte vidare mot Tsavo, en del av vägen måste man åka med konvoj. Vi var lite sena men när vi kom till bommen där konvojen börjar sa vakten att de åkt för fem minuter sen så vi åkte efter, utan beväpnad vakt. Jag såg aldrig skymten av någon konvoj och med Kenyansk tidsuppfattning kan det lika gärna ha handlat om 20 minuter som 5. Vi såg inga banditer heller så det gick ju bra men lite väl spännande för vår smak.


Tsavo var underbart vackert. Amboseli är platt och ganska torrt. Tsavo är grönt och lummigt (åtminstone såhär års). Vi åkte in i ett totalt svart landskap där vi gick ur bilen. En lavaflod som runnit där för 500 år sen. Jag har aldrig promenerat på en lavaflod förut! Vi åkte vidare till Musima Springs där vi åt lunch och gick på en ny promenad. Mamma var lite nervös, hon hade gärna velat ha med en vakt med gevär. Vi gick bredvid en flod som rinner fram ur lavafloden, i själva verket rinner den under lavafloden och kommer fram vid Musima. Vi såg krokodiler och flodhästar, Emma frågade om farliga ormar och fick veta att svart mamba finns i området, kändes ju tryggt. Vi kom dock helskinnade till bilen. Ett annat stopp vi gjorde var mindre frivilligt, bilen fastnade med två hjul i varsitt hål så vi fick gå ur bilen och palla upp hjulen på stenar innan vi kunde knuffa igång den, lite läskigt i lejon- och elefantområden =) Det var mödan värt då vi strax efter gick upp för en kulle och fick en helt fantastisk utsikt över en av parkens dalar. Tsavo West är stort som Israel ungefär så det finns ett gäng dalar. På kvällen landade vi på Ngolia Bandas en lodge som ligger på bergsluttningen, otroligt vackert!

     

     

     

     

1 februari åkte vi runt i parken hela dagen. När vi åt frukost kom någon och frågade om vi ville se leoparden. Alla sprang och där på klippan rakt ovanför våra rum låg en leopard och spanade. Vi hade haft sällskap till rummet av en masai kvällen innan för att leoparder och hyenor kan komma ner bland husen, lodgen är inte inhägnad. Här var han i all sin glans. Bra start på en safaridag. Efter frukost åkte vi till en vulkan som vi travade upp för, också ganska häftigt! När jag kom ner hällde jag ut en hel lavaflod ur mina gymnastikskor. Det kan man kalla zonterapi, alla zoner på en gång. Vi åkte sen hela dagen med en liten paus för lunch och vila. Vi såg djur men inga mängder då det är så lummigt att djuren lätt kan gömma sig. I arter räknat har vi dock sett mer än vi sett i Nairobi. Jag gillar fortfarande giraffer och Idas favoriter var babianerna. I skymningen kom vi till ett vattenhål med två giraffer och tre zebror. De och vattenhålet var otroligt vackra i den afrikanska solnedgången.

     

        


2 februari vi njöt av sista frukosten på lodgen innan vi fortsatte leta djur på vägen ur parken (som var ganska lång). Nästan ute ur parken stod en flock Impala och en flock babianer som för att säga hej då. Sen åkte vi hem! Trötta och nöjda med ett safari som bestått av så mycket mer än djur. Det känns som att vi har fått uppleva Kenya utanför Nairobi.

  

3 februari, sista dagen med gänget, snyft!!! Vi slappar vid poolen och njuter av att vara tillsammans. Det kan ju dröja länge till nästa gång. Jag öppnar dock mailen och ser att vi har en tid hos domaren den 12/3. Skönt med en tid! Vi tar ett tårfyllt farväl men det är ju inte evigheter innan vi möts på Arlanda =)


Pust! Det var januari och lite till det =) / Anna


Kibera uppdate

Idag har jag varit och träffat våra vänner i Kibera alldeles själv. Ja, det vill säga Henry som är en av deras "pastorer" var med. Det börjar kännas vant att promenera ner förbi järnvägsspåret, en promenad som var helt obeskrivlig första gången. Jag känner till och med igen vägen numera.

Henry och jag fick möjlighet att prata lite under promenaden och han ville gärna att jag delade med mig av mina tankar om hur man skulle kunna hantera de pengar som förhoppningsvis är påväg hit. När samlingen startade presenterade han mig som huvudtalare, det är tur att jag inte lider av nån scenskräck, här får man vara beredd på det mesta.

Jag berättade att vi har bett om pengar från Sverige och att vi har gott hopp om att det ska komma in en del. Jag var tydlig med att vi inte vet hur mycket och att det kommer att ta tid. Känns viktigt att inte väcka allt för stort hopp. I själva verket har jag mycket gott hopp om att de 20 000 kr vi behöver kommer att komma. Jag berättade också om microfinans och hur det skulle kunna fungera. Jag frågade vad som skulle hända annars om någon blev sjuk och förlorade allt igen.

Efter min lilla utläggning fick de diskutera en stund för att sedan komma med frågor, och farhågor. De ville veta om man kunde låna mer pengar även om man inte betalat av den förra skulden färdigt eller om man var tvungen att betala tillbaka även om det företag man startat inte börjat ge vinst än. Mitt svar på dessa frågor var att det måste de komma fram till själva. Det är de som vet hur saker fungerar och vad som är möjligt och inte. Känslan jag fick var att de var oroliga över att någon skulle ta kontroll över pengarna och börja driva in skulder. Jag bad dem att redan nu bestämma sig för att inte bråka om pengarna, det finns ju ingenting som vi människor bråkar så mycket över som pengar. Jag gav också ett bibliskt exempel, Jesus säger att man måste förneka sig själv och följa honom. Jag tror att det enda sättet att klara av detta är att lägga sig själv åt sidan, alla vill ju ha pengar men det här handlar om att hjälpa den som behöver hjälp mest. Vi kommer att fortsätta att prata om både former för detta och hur man behöver förhålla sig själv till både gruppen och pengarna. Svårt när det handlar om kvinnor som inget har, jag har ju liksom det jag behöver och mer därtill.

Dagens möte resulterade i alla fall i att de valde två representanter som ska vara de som har tillgång till kontot. De bestämde också att dessa två ska bytas ut om ett år, på så sätt blir det inga småpåvar. Till dessa två ska det också finnas två representanter från samfundet (det ville kvinnorna själva ha, de vill helt enkelt inte ensamma ha ansvar för pengarna) på så sätt kan inte kvinnorna själva ta ut pengar och inte heller samfundets representanter.

Det känns som att vi faktiskt har startat någonting idag som kan bli bra. Gruppen är fyllda av hopp och framtidstro vilket känns som en gåva bara det.

Ny rapport kommer nästa söndag. Vill du vara med sätter du bara in pengar på pg-nr 65 17 77 – 5 Pingstkyrkan Bredäng ska vara mottagare, märk betalningen Kenya.


Under veckan hoppas jag rapportera om vad som händer men också vad som hänt under januari då vi bloggat förskräckligt sällan.

/ Anna

Ps. Jag bara måste skriva hur GLAD jag är över att våra grannar under oss äntligen har fått sin godkända dom uppläst i domstolen och de kommer att få åka hem och att en familj som bor en bit härifrån är påväg hem vilken dag som helst. Snart är vi veteranerna här nere =). Vi kommer att sakna dem förskräckligt mycket men de är klara med sitt Kenyaäventyr och ett nytt sorts Sverigeäventyr kan börja.


Kibera - vårt lilla projekt

Jag väntar med berättelsen om våra senaste äventyr. Jag vill berätta om vad vi hoppas kunna göra i Kibera. Jag vill också ge möjlighet för den som vill att vara med och hjälpa till.

Vi har bestämt oss för att vårt projekt under vår tid här i Kenya ska vara den grupp på ca 40 kvinnor som vi har träffat i Kibera. Jag har skrivit om dem flera gånger men här kommer en liten resumé och en beskrivning av vad vi vill försöka göra. Kvinnorna har tidigare fått hjälp från Sverige med en samlingssal och hjälp till självhjälp som det heter, de fick pengar som de startade små affärsverksamheter för, de sålde tomater, paraffin, grillkol och majs. När det började var kvinnorna helt under isen och tog inte hand om sig själva och ännu mindre om sina barn, med tiden har de börjat ta sig upp ur hopplösheten och gör nu sitt allra bästa med de medel de har.

Sen kom våldsamheterna efter valet för två år sen. Kvinnorna tvingades fly och bodde i flyktingläger. De förlorade allt i flykten, sina hem och sina varor. Nu har de börjat våga återvända men de har ingenting förutom en samlingssal. Högst upp på deras önskelista står hjälp för att kunna återuppta sina arbeten. Vi samarbetar med en av kyrkorna här nere och har goda kontakter. Att vi kan hjälpa denna grupp mammor är helt klart men hur vi ska hjälpa dem kräver noggrann eftertanke. Helt säkert är att vi inte vill göra dem beroende av hjälp. Vi vill att de ska kunna försörja sig själva.

Någon här har sagt: Hjälper du en man hjälper du en person, hjälper du en kvinna hjälper du en hel familj. Det är tyvärr alltför sant, särskilt i denna grupp. Efter samtal med kvinnorna själva har vi räknat ut att det skulle krävas 20 000 kr för att kunna hjälpa alla 40 igång med det arbete de vill försörja sig på. Någon vill köpa en symaskin och några tyger, en annan vill köpa en säck grillkol för att sälja. De har en klar idé om vad de vill göra och de har visat förut att de klarar av att genomföra det.

Drömmen vore dock att få till ett mer långsiktigt system. För vad händer om en av kvinnorna blir sjuk? Då har hon inga pengar igen och kan inte starta sitt företag på nytt. Det allra bästa vore om de fick förfoga över pengarna som grupp och låna pengar av gruppen för att starta sitt företag. Sedan betalas pengarna tillbaka med någon krona itaget (betalar man två kronor i veckan har man ju betalat av ett 500 kronorslån på fem år). Men hur vi ska bygga upp detta ska gruppen själva få fundera ut. De brukar träffas på söndagseftermiddagarna och jag har bett att få vara med. Första gången jag träffar dem ensam (utan Josef och Ida alltså) blir på söndag och jag ser verkligen fram emot att få ta tag i detta.

Vi behöver pengar för att kunna göra detta. Arbetet är under uppbyggnad och jag förstår att det låter osäkert. Det jag kan garantera är att pengarna kommer att komma till nytta i en slum där ingen människa skulle behöva bo och att vi ska göra vårt yttersta för att bygga upp ett system som kan fungera långsiktigt för att få människor på fötter igen. Om du vill vara med och bidra och vill ha återrapporter kan du läsa bloggen på söndagskvällar, jag ska försöka skriva en uppdatering då.

För att ingenting ska försvinna på vägen hit och för att allt ska bokföras enligt gällande lagar och regler skickar vi pengar hit via vår kyrka. Pengarna går från kyrkan oavkortat till oss. Vi har redan gjort några insatser och det har fungerat bra, inget har försvunnit på vägen. Vill du vara med och ge människor, som bokstavligt talat inte har mat för dagen, en chans till försörjning får du gärna sätta in valfritt belopp på pg-nr 65 17 77 – 5 Pingstkyrkan Bredäng ska vara mottagare, märk betalningen Kenya.

Jag återkommer om detta på söndag / Anna


Ensamma igen

Nu har jag vinkat av mamma, pappa och lillasyster. Tårarna trillar fortfarande litegrann. Det har varit så underbart att få krama dem litegrann. Nu sätts liksom punkt för vårt fantastiska januari när Ida har fått lära känna nästan hela sin närmsta familj. Kvar att möta har hon morbror Gustav och moster Lotta som väntar lillkusinen vilken dag som helst så de blivande farföräldrarna måste ju hem till nästa barnbarn.

Nu är vi ensamma igen och lär nog vara det tills vi får åka hem och träffa hela bunten igen. Det är ledsamt nu men det känns egentligen helt ok. Tiden fram tills nu har gått så fort och det är inte så långt kvar. Vi har varit här i fem månader och fem månader till bör det inte ta. Vi har fått en tid för vår andra domstolstid den 12 mars. Vi är så glada men vi tar inte ut något i förskott. Tillräckligt många familjer har fått sina tider strukna och mött andra konstigheter men vi gläder oss för att vår process stadigt går framåt. Vår domare (som förmodligen också har vår andra hearing) har tagit för vana att lämna ut det papper där själva domen står fem veckor efter hearingen vilket skulle betyda att vi får komma hem någon gång i maj det blir åtta månader i Kenya och det är vad vi minst har räknat med. Men som sagt mycket kan fortfarande hända.

Den ensamma tiden fram tills återföreningen på Arlanda ska tillbringas med jobb och med att verkligen sätta våra planer för de 40 familjerna i Kibera i verket. Det känns riktigt spännande faktiskt.

De senaste dagarna har vi varit på safari med Salash i Amboseli och Tsavo väst. Nu när vi ska återgå till lugna hemmakvällar ska vi författa en resume av vårt familje-januari och lägga ut lite bilder på allt möjligt. Nu är det för sent, trollet som sover så sött nu lär vakna och börja dra mamma i håret (en ny favorit-morgonlek) någon gång mellan sju och åtta. Men jag återkommer...

Nattinatt / Anna

RSS 2.0