Tillbaka i Nairobi

Här kommer en resumé av vår mombasaresa.

Vå åkte till tåget på måndag eftermiddag den 22:a. Vi åkte klockan 16.00 för säkerhets skull, man vet aldrig hur det är med trafiken och man vill ju inte missa tåget. Det tog 20 minuter så vi fick vackert slå oss ned och vänta, eller kanske bara en av oss den kortaste i sällskapet nödvändigt skulle springa perrongen fram och tillbaka så en av oss längre fick jogga efter. Tåget kom in på perrongen strax före sex, vi checkade in och klev på. Rättare sagt Josef släpade på våra två väskor som var både stora och tunga plus dataväskor och barnvagn =) Sen installerade vi oss i vår förstaklasshytt. Ida fick mat och nattades på vår stora hockeybag där vi bäddat åt henne, mycket bra säng! Vi hade nämligen andra sittningen på middagen och fick mat vid 22.00, då bar vi med oss en sovande Ida som sov gott på sätet bredvid mig hela middagen. Sen sov vi i våra bäddar med varierande kvalité, Ida sov gott hela natten i alla fall. Tåget kom in till Mombasa och var inte ens en timme försenat, kors i taket.

     
Ursäkta den skumma maskeringen men hon får i alla fall ett ansikte. Hon är sötare i verkligheten jag lovar =)

Vi tog en taxi mot hotellet som ligger på Diani beach och en del av den som heter Galu beach. Efter en färjetur och en ganska lång bilresa hamnade vi i en sval, vacker och fräsch lobby. De kom med våta handdukar så att vi kunde torka av oss resdammet och varsin juicedrink. Det kändes ganska bra. Vi checkade in och två stackars människor fick släpa våra väskor till rummet, hoppas de blev nöjda med dricksen. Sen gick vi för att undersöka lunchbuffén som visade sig vara riktigt god. Till och med Ida godkände spagetti och köttfärssås för första gången till pappas stora lycka. Sen var det bara att hoppa i poolen som var ljummen och underbart skön. Det var svårt att slita sig från solen och poolen för att göra sig iordning för middagen. Men det var det värt. När vi förut varit på hotell som serverar både lunch- och middagsbuffé har det blivit enformigt till slut då det varit samma mat hela tiden. Inte här inte, här lagar de nya rätter varje dag. Min favorit var de kvällar när naanbrödsugnen kom fram och man fick färskgräddade naanbröd så mycket man orkade äta. Eller han som skar upp mango hela dagarna så man kunde äta så mycket man ville. Oj vad vi har ätit. Nu blir det majskolvar i en månad.

     

Våra dagar på hotellet är inte mycket att skriva om. De kan sammanfattas med: Väckning 08.00 om inte Ida vaknar tidigare. Solkräm, badkläder, vanliga kläder, packa strandväskorna, gå och äta frukost. Första doppet, torka i solen, andra doppet, ta en juice i baren, tredje doppet osv... Doppen varierade vi genom att bada ömsom pool, ömsom hav men det blev mest pool, dotra (dottern på hälsingemål) tyckte havet var för bråkigt på eftermiddagarna när det var högvatten. Ida fick lunch i snackbaren av den snälla kocken som fixade korv till henne sen sov hon på rummet i svalkan från en mycket välkommen aircondition. Sen gick vi till lunchbuffén och åt hela familjen.

     

     

Efter lunch återgick vi till vattnet igen. Det var så varmt så man ville inte gärna göra något annat. Från Idas sovstund och fram till middag umgicks pappa och Ida så att jag fick lite läsro. Jag tillbringade alltså eftermiddagarna i solstolen (med avbrott för några dopp i poolen) tillsammans med mina avhandlingar. Sämre arbetsplats kan man ha! Klockan sex när man inte får bada längre gick vi upp för att duscha, Idas minst populära tid på dygnet. Hon ääääälskar att bada men det där vattnet som kommer uppifrån är inte det minsta populärt. Hon skriker i högan sky. Det betyder att det är mamma som duschar, pappa skulle inte stå ut. Suck hon kommer att linda sin pappa runt lillfingret jämt =) Middagen var desto roligare tills hon slocknade, efter någon dag fattade vi att vi skulle ta med vällingen till restaurangen och låta henne sova i vagnen. Hon var personalens och alla tanters (och de var många) lilla gullunge. Enda barnet under tre på hela hotellet och dessutom världens sötaste (rent objektivt alltså). Torsdagens middag var härligast av alla. Personalen höll på och fixa hela eftermiddagen. De gjorde växtdekorationer, bar ut bord och stolar från matsalen. På torsdagar är det nämligen grillkväll, jättegott och mysigt att sitta på gräsmattan med levande ljus i pappers(!!!)påsar och levande musik uppifrån baren. Riktigt gott grillat kött bjöds det på också. Hotellet är förresten fantastiskt vackert på kvällen när alla små lampor tänds.

     

Sista dagen kom tyvärr, vi fick skjuta fram utcheckningen från 10.00 till 15.00 för 200 kr så vi njöt en sista förmiddag innan vi packade och åt lunch. Sen lämnade vi hotellet i hotellets egen taxi (som var 150 kr billigare än den vi tagit dit) och åkte tillbaka mot Mombasa stad igen. Vi var väldigt tidigt ute så chauffören körde oss runt i Mombasa och visade oss staden. Vi såg utsidan av fort Jesus, fortet som stått sedan 1593 då portugiserna byggde det. Vi gick också en runda i gamla stan. Vacker och sliten, en kille guidade oss och vi fick se gamla brittiska klubbar och vackra utsmyckade dörrar och annat fint. Idas behållning var katterna, hon är helt kattokig sen det fanns en katt på hotellet. Hon letar katter hela tiden och i gamla stan fanns det många vilket gjorde att det lät MAM MAM (mjau) från vår lilla grupp hela tiden. Hon är inte särskilt tystlåten heller. Efter vår rundtur åkte vi till stationen, fortfarande i god tid och vi var tillbaka till att jaga Ida fram och tillbaka längs en perrong.

        



När vi väntade på tåget i Mombasa hade det fortfarande inte kommit in på perrongen fem i sju (det ska gå klockan sju) då berättade de i högtalarna att tåget inte skulle gå klockan sju utan bli några minuter sent!!! Det var två och en halv timme sent från Mombasa och så har det hamnat ytterligare två och en halv timme efter under natten (SJ är ju superpunktliga). Vi fick en kupé där lamporna inte fungerade och fönstret inte gick att dra ner. Det var otroligt varmt och fuktigt. Vi fick gå och äta men Ida som skulle sitta i mitt knä blev galen av att inte få röra på sig så jag åt tre köttbitar och sen gick jag med en gallskrikande Ida för att de andra skulle kunna höra vad de tänkte. Sen mådde hon betydligt bättre när hon fick busa och titta på Emil i kupén, tack och lov för bärbara DVD spelare! Josef fixade så att vi fick byta kupé till en som var mer sliten men med ljus och fungerande fönster och utan kackerlackor (vi hade redan sett två i första kupén i det lilla ljus som var då kan man undra hur det blir med lampan släckt). Ida sov gott hela natten och vi sov förvånansvärt bra. Frukosten gick jag inte till för att slippa en ny Ida-konsert men då kom en av kyparna med en hel frukostbricka till kupén, helt ok service =) Tåget var alltså fem timmar sent till Nairobi men vi fördrev tiden med att titta på Emil. Ida fick en flaska välling och somnade. När hon sov satt vi och pratade om allt möjligt och hade det ganska gott. Klockan tre kom vi hem till Lägenheten ganska precis 24 timmar efter att vi lämnat hotellet. (24 timmar tog resan från Malaysia till Stockholm också för några år sedan, men då räknar jag ju inte från dörr till dörr förstås).

Vi är mer än nöjda med vår lilla "semester" och skulle gärna åka tillbaka så vi får väl se vilken domare det blir nästa fredag om det finns tid för mera Mombasa eller inte =)

Sedan vi kommit hem till Nairobi har vi haft fullt upp. Uppackningen tog sin lilla tid då allt skulle skakas (man vill inte lägga en väska med kackerlackor under sängen). Igår kväll åkte vi och mötte ett gäng från Sverige som övernattade på guesthouset några kvarter bort. De åkte vidare imorse så enda chanse att träffa dem var att åka och möta när de kom igår. Vi åkte såklart, Ida fick vackert följa med så det var en tre man stark välkomstkommitté som hälsade karibu Kenya =) Jätteroligt att sitta och prata en liten stund!!!

Idag har vi träffat hela goa adoptionsgänget, känns som om det blir långt mellan gångerna när vi är ute och roar oss hela tiden men det är alltid lika roligt att träffas!

Nu har jag skrivit hela kvällen så nu får ni inte veta något mer om vår Mombasaresa.

Nattinatt / Anna

Kommentarer
Postat av: Marika

Kan bara hålla med om att bärbara DVD apparater är toppen! Har räddat många mil på vägarna, så även i morgon då vi drar till Vemdalen. Familjen till skidbacken och jag in till hotellets SPA-avdelning.

Kram Marika

2010-03-03 @ 00:01:48
Postat av: Pernilla

O, vad härligt det låter. Vi får haka på någon gång då ni ska på återresa. Kram till er alla!

2010-03-03 @ 11:49:55
Postat av: Fam Pansell i Sätra

Låter helt fantastiskt underbart! Man blir ju sååå sugen på att åka dit bara man ser bilderna!

2010-03-03 @ 18:22:42
Postat av: Emma

Ååååå va underbart ni måste ha haft det!! Nu är ni uppvilade och kan se till o vinna i domstolen den 13e så ni kan komma hem NU!!!:D

2010-03-03 @ 20:31:35
Postat av: Cecilia Carlid

Låter som en härlig resa. Men tågproblemen gör att 40-minutersväntan på ersättningsbussen för T-banan inte verkar lika bedrövligt längre...

2010-03-05 @ 18:55:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0